Het UNESCO werelderfgoed Waddenzee


De Waddenzee is evenals de Grand Canyon, Yellowstone National Park, Halong Bay en het Great Barrier Reef een natuurlijk werelderfgoed, en staat als zodanig op de UNESCO werelderfgoed lijst. Bijzonder is dat het gebied 3 landsgrenzen overschrijdt, namelijk  Nederland, Duitsland en Denemarken.

De waddenzee loopt vanaf Den Helder naar Esbjerg en heeft een ononderbroken kustlijn van meer dan 500 kilometer. Deze kust valt uitdrukkelijk binnen het werelderfgoed! De bebouwing op de eilanden en de Waddenkust valt niet  onder het werelderfgoed.

In de waddenzee liggen ongeveer 50 eilanden en zandplaten, waarvan ruim 20 permanent worden bewoond.   

“the Wadden Sea stretches for 14.700 km2 and 11.000 km2 of this is National Parks and conservation areas that make up the World Heritage Property”

De natuur

Het internationale Waddengebied is een van de grootste ononderbroken intergetijdengebieden ter wereld. Het verschil tussen eb en vloed kan oplopen tot 4 meter! Hierdoor heeft  het gebied een grote diversiteit aan dier- en plantensoorten, en vormt een belangrijke broedplaats en halte voor trekvogels. Het waddengebied heeft dus een significante betekenis voor de biodiversiteit op wereldschaal.

Daarnaast is het prachtige landschap van zee, duinen, bossen, grasland, kwelders en zandstrand zeker een bezoek waard. Een gebied om te ontdekken dus!  

“6 million migratory birds can be present at the same time in the Wadden Sea, and an average of 10 – 12 million pass through it in autmn and spring every year”

Wat kun je er doen?

In het Waddengebied is heel veel te doen. Allereerst genieten van de natuur, rust en de ruimte! 

Maak een wandeling over de bodem van de waddenzee,  oftewel ga wadlopen.  In de waddenzee kun je varen en  zeilen of meedoen aan een zeehondentocht. Op de eilanden kun je fantastisch wandelen en fietsen door de duinen,  naar het strand gaan of vogels kijken. Ga cultuur opsnuiven in de dorpjes en steden op de eilanden of aan de kust. Ontdek in musea de geschiedenis van de eilanders als piraat of walvisvaarder. Sportievelingen kunnen gaan  blokarten, paardrijden of een huifkar huren voor een tocht over het eiland. Kinderen kunnen gaan vliegeren. En daarna lekker bijkomen op een van de vele terassen of wellness locaties met een lokaal gebrouwen drankje.

“10 million tourists visit the Wadden Sea World Heritage Destination per year with about 50 million overnight stays and 30 – 40 million day-trippers every year”