Archive

 1. Sylt

  Reacties uitgeschakeld voor Sylt

  Sylt is het grootste Duitse Waddeneiland (oppervlakte 99 km2, lengte 35 kilometer) en heeft 21.000 inwoners. Daarmee heeft het de meeste inwoners van alle Waddeneilanden.

  Dit waddeneiland is het meest Noordelijk gelegen Duitse eiland en grenst aan Denemarken.  Het wordt wel het Saint Tropez van het noorden genoemd, want Sylt is mondain.

   

  Hoe kom ik er?

  Je reist naar Sylt met de autotrein vanuit Niebüll over de Hindenburgerdamm of met de veerboot vanuit Dagebüll. De trein doet er zo’n 35 minuten over en het is een belevenis. Je blijft in je auto zitten en bekijkt van daaruit het kwelderlandschap, de Waddenzee en dan het eiland. Via de Hindenburgdamm is Sylt verbonden met de vaste wal. Het betreft een spoorweg verbinding waarop wegvoertuigen kunnen meerijden op de trein, de Sylt-shuttle.

  Op Sylt ligt een vliegveld met lijnvluchten naar Italie, Oostenrijk, Engeland en Zwitserland.

    

  Sylt biedt…

  ‹       zandstrand

  ‹       duinen

  ‹       natuurgebied

  ‹       kliffen

  ‹       heide

   

  ‹       evenementen

  ‹       musea

  ‹       aquarium

  ‹       wellness

  ‹       dierenpark

  ‹       seal safari

  ‹       parachute springen

  ‹       festivals

  ‹       vliegveld

  ‹       dorpen

   

  Wat is er te doen?

  Vergeet niet een wandeling te maken over de prachtig aangelegde bruggen, trappen en uitkijkplateaus in de duinen. Je kunt het hele eiland overzien en er staan verrekijkers om nog verder te kijken.

  Je kunt naar Sylt aquarium waar veel vissen (ook tropische) te zien zijn maar waar ook een speelplaats voor de kinderen is en een smaakvol restaurant.

  In Tinnum is een bescheiden dierenpark met een dingo.

  Op Sylt zijn er vaak evenementen en festivals. Check de VVV voor de details.

   

   Natuur

  Sylt heeft een bijzonder duinenlandschap want de duinen hebben hier en daar de vorm van een vulkaan. Daarnaast heeft Sylt  zogenaamde ‘wandelende duinen’. Het eiland heeft ook kliffen van rode aarde, die je niet op een Waddeneiland verwacht. De kliffen komen voort uit de geologische geschiedenis van het eiland, die iets anders is dan van de andere eilanden. Sylt was het eindpunt van een gletsjer en daarom zitten er veel stenen in de grond, die je bij de kliffen aan de oppervlakte ziet komen.

  In de loop van de eeuwen is het eiland door erosie doorlopend in afmeting afgenomen. Dit proces is hier, net als op de meeste andere waddeneilanden, nog steeds aan de gang hoewel dit door het aanleggen van dijken tegenwoordig veel minder snel gaat. Toch wordt bijvoorbeeld het Rote Kliff bij het dorp Kampen ieder jaar ongeveer een meter kleiner.

  Het hoogste punt van Sylt ligt 52 meter boven de zeespiegel bij het dorpje Geest.

    

  Geschiedenis

  In de 17e en 18e eeuw zorgden de walvisvangst en de oestervangst voor welvaart op het eiland. Het volksfeest Biikebrennen, dat jaarlijks wordt gevierd op 21 februari, zou daar nog aan herinneren.

  In 1927 is de Hindenburgdamm geopend. Deze 11 km lange dam, genoemd naar president Paul von Hindenburg verbindt het eiland met het vasteland door middel van een spoorlijn (geen weg). Auto’s worden met autotransporttreinen naar het eiland vervoerd.

   

  Bijzonderheden
  Je kunt er eten in een restaurant met Michelin-sterren en je kunt je er vergapen aan de vele dure merken auto’s. De Porsche’s, Mercedessen en Maserati’s rollen er van de trein en rijden het eiland op en neer van noord naar zuid, over de lange weg die het duinenlandschap doorsnijdt.

  Door het toerisme en tweedehuizen bezit is de waarde van het onroerend goed fors gestegen. Een flink aantal van de oorspronkelijke bewoners zagen zich hierdoor genoodzaakt naar de vaste wal te verhuizen.

  Ellenbogen is het Noordelijkste punt van Sylt en daarmee ook van Duitsland. Er ligt een mooi strand bij het dorpje List en de vuurtoren van Sylt staat er. Ellenbogen maakt ook deel uit van het Nationalpark .

   

   

   

 2. Halligen

  Reacties uitgeschakeld voor Halligen

  De Halligen is een verzamelnaam voor een groep van 10 eilandjes die niet worden beschermd door dijken en dus bij hoog water onder lopen. De bewoners wonen dan ook op terpen. Er zijn verschillende Halligen en er wonen niet veel mensen. In de kleinste gemeente van Duitsland, Hallig Gröde wonen er nog geen twintig. 5 Eilanden worden permanent bewoond. Totaal wonen er ruim 250 mensen. Zij leven van veeteelt en toerisme

   

  Hoe kom ik er?

  4 Van de eilanden zijn verbonden met het vasteland. Tussen de anderen varen boten, niet altijd volgens een vast rooster.

   

  Halligen biedt…

  ‹       kwelders

  ‹       terp

  ‹       natuurgebied

  ‹       flora en fauna

  ‹       wadlopen

  ‹       vuurtoren

  ‹       Nationalpark Haus

  ‹       rust

  ‹       dorpen

   

  Wat is er te doen?

  Het wandelen op de bodem van de Waddenzee is in Die Halligen een prachtige ervaring. Kom in contact met de natuur en kijk naar de vele vogels en andere dieren die de eilanden en de bodem bevolken.

   

  Natuur

  De bodem van de Waddenzee is rijk aan leven. Er leven zeepieren zoals zagers, zeesterren, vele vissen en  krabben. Zij staan dan weer vaak op het menu van lepelaars, tureluurs, kluten  en, meeuwen.

   

  Geschiedenis

  Van de honderd Halligen die er zijn geweest zijn er nu nog tien over en Duitsland is er zuinig op. Vijf van de tien eilandjes worden permanent bewoond en op de onbewoonde zit in de zomer een vogelwachter. In Duitsland worden ze in het lokale dialect Warft, Wurt of Werft genoemd. Als er van ‘Land unter’ sprake is, staan alleen de terpen met de huizen nog boven water. Dat komt regelmatig voor.

   

   

  Bijzonderheden
  De Halligen zijn bijzondere eilandjes. Eigenlijk zijn het meer terpen in de Waddenzee. Hun naam betekent vlak of laag, hetzelfde als in Nederland. Het is laagland in de Waddenzee.

  De eilandjes zijn dan weliswaar klein, ze worden als zeer belangrijk beschouwd voor de kustverdediging. Ze breken de golven en zijn als het ware stabilisatoren van het wad en beschermen de kust van het vasteland.  Aan de Noordzeekant liggen nog 3 zandbanken, Suderoogsand, Norderoogsand en Japsand.

   

   

   

 3. Wadden Wellness

  Reacties uitgeschakeld voor Wadden Wellness

   

   

  Wilt u hier uw wellness center promoten? Neem contact met ons op!

  Info@domainports.com

 4. Den Helder

  Reacties uitgeschakeld voor Den Helder

   

  Den Helder ligt bovenin de Nederlandse provincie Noord Holland, ook wel de kop van Noord Holland of Noordkop genoemd. In de stad Den Helder wonen ruim  44.000 mensen.

   

  Den Helder biedt…

  ‹       strand

  ‹       rondvaart

  ‹       hotels

  ‹       bootverhuur

  ‹       marinemuseum

  ‹       fort Kijkduin

  ‹       boot naar Texel

  ‹       evenementen

  ‹       vliegveld

  ‹       campings

  ‹       bezoekerscentrum De Helderse Vallei

  ‹        VVV-kantoor

   

  Wat is er te doen?

  Het Marinemuseum in Den Helder is naar verluidt het grootste maritieme museum van Europa. Het museum ligt op de voormalige marinewerf Willemsoord. Spectaculair zijn de drie museumschepen van het Marinemuseum; de onderzeeboot Tonijn, het ramschip Schorpioen en de mijnenveger Abraham Crijnssen. Dit schip ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Japanse invasiemacht, gecamoufleerd als  . . . .tropisch eiland!.

  Fort Kijkduin is oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte, nu zit er o.a. een aquarium in en kun je Chris de Potvis bekijken.

   

  Natuur

  De Waddenzee: een woest en veranderlijk getijdengebied langs de Noordzeekusten van Nederland, Duitsland en Denemarken. Het Nederlandse deel van het Wad, 2500 kilometer beschermd gebied, begint bij het Marsdiep (Den Helder)

  Noorderhaaks of razende bol ligt vlak voor de kust van Den Helder. Het is een prachtig onbewoond eiland, bij hoog water is het slechts 4 vierkant kilometer groot. Er worden zeehondjes geboren en er nestelen vele vogels. Rust is dan ook het kernwoord voor dit eiland.

   

  Bijzonderheden

  Wie wil er nu niet slapen in een echte vuurtoren? Samen met je geliefde een nachtje logeren op 20 meter hoogte en wakker worden met een prachtig uitzicht over het strand en de Noordzee.

  Een andere bijzondere ervaring is sportvissen op makreel of kabeljauw.

   

  Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

  Wie naar Den Helder rijdt kan ze niet ontgaan, de borden met de tekst:  ’Welkom in het Wadenzee Werelderfgoed Gebied’. Den Helder zelf maakt geen deel uit van het gebied (bebouwing en infrastructuur zijn uiteraard uitgesloten) maar vanaf het Marsdiep hoort de kust er wel bij. Dus als je lekker op het strand ligt geniet je van het prachtige natuurlijke werelderfgoed Waddenzee.

   

 5. Wadden Nieuws

  Reacties uitgeschakeld voor Wadden Nieuws

   

  Dinsdag 21 september 2021

  Zij heeft een reis van 3000 kilometer afgelegd om uiteindelijk op Simonszand te zonnen. De walrus is waarschijnlijk afkomstig van Spitsbergen.  De dwaalgast is via Denemarken en de Waddeneilanden Baltrum en Spiekeroog uiteindelijk bij Schiermonnikoog terecht gekomen. Dit is vrij uniek; de laatste hier bekende walrus was hier in 1998.

   

  Dinsdag 31 augustus 2021

  Op de Friese Waddeneilanden, Texel en nu ook het vaste land spoelen dode bruinvissen aan. In totaal zijn minstens 70 volwassen dieren, waarvan een flink aantal tekenen van ontbinding vertoonden, aangetroffen. Over de oorzaak kan vooralsnog alleen gespeculeerd worden. Heeft het te maken met een militaire oefening of komt het door de windmolenparken. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen, al wordt dat een hele uitdaging.

   

  Zaterdag 28 augustus 2021

  Tot groot ongenoegen van o.a. de Waddenvereniging heeft minister Stef Blok toestemming gegeven voor gaswinning bij Ternaard. Vanaf 2023 gaat er dus geboord worden naar gas onder de Waddenzee. Frank Petersen van de Waddenvereniging is boos “hoe halen mensen dit in hun hoofd, de staat doet te weinig tegen klimaatverandering, dat valt niet te rijmen met dit besluit”.

   

  Maandag 26 juli 2021

  Op de Waddeneilanden wordt ‘dankzij’ corona een nieuwe toerist zichtbaar. Waar voorheen de vakantieresorts in Zuid-Europea als reisdoel golden, gaan ze nu naar bijvoorbeeld Ameland. Zij laten het breed hangen maar verwachten daar wel iets voor terug. Service en luxe maar ook een beetje vrijheid, soms worden de regels zelfs wat opgerekt.

   

  Dinsdag 13 juli 2021

  Ook dit jaar gaat de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) de strandbewaking verzorgen op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Nu het zomerseizoen officieel begonnen is gaan op alle 4 eilanden de reddingsposten weer in bedrijf. Dit blijft zo tot 5 september.

   

  Donderdag 1 juli 2021

  Schiermonnikoog had gisteren de primeur voor wat betreft het vaccineren van gezonde jongeren tussen de 12 en 17 jaar. 30 Kinderen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Alle jongeren krijgen het BioNTech/Pfizer vaccin. Dit kon omdat het prikteam al op Schier was i.v.m. de tweede prik van de volwassen bevolking  Ameland en Terschelling volgen in de komende dagen.

   

  Zaterdag 26 juni 2021

  Deltares in Delft test momenteel stukken van de Groningse Dollarddijk en van de Friese Waddendijk bij Blija in een stormtest. Doel is om te komen tot een besparing van vele miljoenen door de Noordelijke waterschappen. Als aangetoond kan worden dat lokaal slib kan worden gebruikt voor klei in de dijken kan fors bespaard worden op het budget van 300 miljoen voor het versterken en vergroenen van de dijken.

   

  Donderdag 24 juni 2021

  Op Terschelling heeft verhalenjutter Marloes Fopma 25 verhalen over Waddenvogels verzameld en in een boek gegoten. De illustraties van de 25 geselecteerde vogels zijn van eilander kunstenaar Frans Schot. De lepelaar, de rosse grutto, de tureluur, de bontbekplevier en de velduil, allemaal staan ze erin. In het najaar komt er een kinderboek over deze vogels van het eilandmeisje op de markt.

   

  Vrijdag 18 juni 2021

  Ook fietsroutes worden als ‘mooi’ of ‘lelijk’ beschouwd. Er is onderzoek gedaan naar de Friese fietspaden en Harlingen scoort daarin het slechtst met 7 lelijke fietspaden. Leeuwarden volgt met 6 stuks. Aan de andere kant scoort Schiermonnikoog met maar liefst 18 ‘schilderachtige’ fietsroutes het hoogst. Ook de andere Waddeneilanden scoren goed.

   

  Maandag 7 juni 2021

  Het eiland Griend, dat ten zuidwesten van Terschelling ligt, bewoog ongeveer 7 meter per jaar. Voor 1287 was Griend verbonden met het vaste land. Na de Sint-Luciavloed ging het verder als eiland. Inmiddels is het ‘gefixeerd’ door de mens. Het is niet toegestaan het eiland te bezoeken, dat is uitsluitend voorbehouden aan vogelwachters of onderzoekers. Waarom Griend belangrijk is voor de natuur en zonder menselijk ingrijpen verdwijnt is te lezen in het boek Griend, een bewogen eiland.

   

  Vrijdag 4 juni 2021

  De bruine vloot krijgt geen plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De 400 historische charterschepen horen onmiskenbaar bij Nederland maar omdat het roerende zaken zijn is een vermelding niet mogelijk. De schippers hoopten via deze lijst extra middelen te ontvangen. De Waddenzee staat wel op de werelderfgoedlijst, het is het enige natuurlijke erfgoed dat Nederland rijk is.

   

  Donderdag 27 mei 2021

  Op de Friese Waddeneilanden worden deze week alle volwassenen, die dat willen, gevaccineerd tegen het coronavirus. De opkomst lijkt hoog te worden, dit komt mede doordat het toerisme van groot belang is voor de eilanden. Iedereen heeft wel contact met bezoekers van de eilanden en door groepsimmuniteit proberen de eilanders het risico op besmetting te verminderen.

   

  Dinsdag 25 mei 2021

  Op Terschelling is een wolvenbot uit de laatste ijstijd opgedoken. Boswachter Joeri Lamers heeft de bijzondere vondst gedaan nabij Oosterend. Onderzoek door natuurmuseum Ecomare heeft uitgewezen dat het bot tussen de 20.000 en 50.000 jaar oud is.  In die tijd lag er nog geen zee tussen Engeland en Friesland en konden wolven, hyena’s en zelfs leeuwen hun gang gaan.

   

  Zaterdag 22 mei 2021

  Het enige restaurant op Texel met een Michelinster, Bij Jef, is klaar voor de versoepelingen. Dit jaar zijn ze begonnen met een 3000 vierkante meter tuin voor eigen groenten. Specialist in lokaal het hele jaar door. Dat geldt voor de kazen, de zuivel, het bier, de kokkels en natuurlijk het vlees.

   

  Donderdag 20 mei 2021

  In het nieuwe Werelderfgoedcentrum (WEC) in Lauwersoog moeten de handen uit de mouwen worden gestoken. Dat is althans wat Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen en Anat Harel van het WEC voor ogen staat. Er komen bassins met modder waar kinderen bodemmonsters kunnen nemen of wadpieren tellen. Daar buiten zijn vissers in de weer met krabben of oesters en er zijn studenten die onderzoek doen naar bijvoorbeeld dode zeehonden. Maar voor het zover is (in 2023) moet er nog voor 30 miljoen euro worden gebouwd.

   

  Woensdag 19 mei 202

  Op 15 januari maakten wij al melding van het voorstel om stroomkabels onder Schiermonnikoog door te trekken. Dit leidde tot felle protesten. Inmiddels heeft minister Bas van ’t Woud van Economische Zaken aangegeven dat er het komend half jaar ‘geen onomkeerbare stappen gezet worden’.  Hij heroverweegt de keuze van het eerder bepaalde  voorkeurstraject.

   

  Zaterdag 15 mei 2021

  Al eerder berichtten wij over de problemen bij het project versterking Afsluitdijk. Door een rekenfout van Rijkswaterstaat loopt de renovatie maar liefst 3 jaar vertraging op. Dit heeft ook gevolgen voor de vismigratierivier (zie o.a. 26 januari jl.). Doordat pas in 2025 de Afsluitdijk volledig versterkt zal zijn, zal ook de vismigratierivier later klaar zijn. De bedoeling is de projecten op elkaar af te stemmen om de vertraging te beperken. Zie afsluitdijk.com voor foto’s van de Afsluitdijk.

   

  Vrijdag 7 mei 2021

  Bij de zoektocht naar de over boord geslagen containers van de MSC Zoe is er ook ‘bijvangst’ te melden. Er is een scheepswrak gevonden met uiterst zeldzame koperplaten. Deze gemerkte stukken koper uit de zestiende eeuw zijn dit jaar te zien in museum Windstarke 10 in Cuxhaven. Waarschijnlijk werden deze platen vanuit Duitsland naar Holland of Vlaanderen vervoerd.

   

  Dinsdag 4 mei 2021

  Zoals vrijdag 9 oktober gemeld is er onderzoek gedaan naar de 300 miljoen Euro kostende waddendijk tussen Koehool en Lauwersmeer. In 2028 moeten ‘een paar honderd plannen voor ecologie, veiligheid en een prettiger leefomgeving’ bij elkaar komen. De dijkversterking is het grootste project uit de geschiedenis van het waterschap. De dijk voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en moet worden klaargemaakt voor de komende 50 jaar.

   

  Vrijdag 30 april 2021

  Harlingen. De vereniging voor beroepschartervaart (BBZ) stelt dat 2021 voor de Bruine Vloot een verloren jaar is. Dit komt met name door de 1,5 meter regel. De directeur van BBZ, Paul van Ommen, pleit ervoor om groepsreizen voor gevaccineerden toe te staan. Er is genoeg animo voor aldus Van Ommen. Omdat de meeste reizigers uit het buitenland komen zal het maanden duren om de schepen volgeboekt te krijgen.

   

  Donderdag 29 april 2021

  Alle volwassen inwoners van de Waddeneilanden worden tussen 25 en 29 mei gevaccineerd. Hiervoor hoeven zij niet naar de wal. Het ministerie van VWS heeft hiervoor definitief akkoord gegeven. De eilandgemeenten hebben straks de meest beschermde inwoners van Nederland.

   

  Vrijdag 23 april 2021

  De gemeente Waadhoeke wil meewerken aan een ‘nachtbelevingsplek’ bij Zwarte Haan.  Het gaat om een toeristische plek met trekkershutten waar het donker en de nacht kunnen worden beleefd. Er komt een observatorium, een expositieruimte en een belevingstuin. De bewoners zijn niet blij met de plannen, zij verwachten geluidsoverlast te ervaren van de nachtelijke activiteiten.

   

  Zaterdag 17 april 2021

  Alle 5 containers die de Baltic Tern verloor in de noorderstorm van vorige week zijn teruggevonden. De laatste is in delen in de haven van Terschelling binnen gebracht. Eerder werden al enorme papierrollen aan wal gebracht die afkomstig waren van de 3 goederencontainers. De andere 2 waren tanktainers, waarvan 1 gevuld was met aceton.

   

  Woensdag 14 april 2021

  De actie loopt al een tijdje, maar Agrarisch Natuurfonds Fryslân verkoopt nog steeds gruttoland. Help de weidevogels en bouw mee aan gruttoland.nl. De vogelstand loopt om diverse redenen terug en daarom kun je vierkante meters grond overnemen. Al bijna 100.000 m2 is verkocht. Vanaf slechts € 7,50 kun je een certificaat kopen.

   

  Donderdag 8 april 2021

  En opnieuw zijn er containers in zee gevallen. Na de ramp met de MSC Zoe ruim 2 jaar geleden beloofde de politiek dat dit nooit weer zou gebeuren. De Baltic Tern, onderweg van Sint Petersburg naar Rotterdam, verloor 27,5 kilometer boven Ameland 5 containers. Hierover zijn inmiddels kamervragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

   

  Dinsdag 6 april 2021

  De noorderstorm die zorgt voor kou, regen, hagel en harde wind zorgt op veel plaatsen voor overlast. Zo was er op de veerdam van Holwerd hinder voor de afvaart naar Ameland. De auto’s moesten via een alternatieve route aan boord gereden worden. Het hoge water trok ook veel bekijks.

   

  Donderdag 25 maart 2021

  In het Lauwersmeer wordt een zogenaamde rietproef uitgevoerd. Op initiatief van de provincies Groningen en Fryslan wordt het waterpeil verhoogd van 93 centimeter onder NAP naar 52 centimeter onder NAP. Hierdoor krijgt de verruigde vegetatie een opdoffer en wordt de groei van waterriet bevorderd. Ook de waterkwaliteit, kwetsbare vogelsoorten en de visstand moeten hiervan profiteren.

   

  Woensdag 24 maart 2021

  Het maximale bedrag dat beschikbaar is voor de opkoopregeling van garnalenvissers is verhoogd. Dit leidt volgens Sarah Verroen van Hulp in Zoutkamp tot meer aanmeldingen. Het Waddenfonds heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om de visserijdruk op de Waddenzee te verminderen. Het opkoopbedrag is nu maximaal € 688.000,- per vergunning.

   

  Dinsdag 23 maart 2021

  Er komt een verbod op het verkopen van zand uit de Waddenzee. Dat staat ten minste in het ontwerp Nationaal Water Programma 2022-2027 van minister Cora van Nieuwenhuizen. Het zand moet blijven waar het hoort, in de Waddenzee. Het zand dat gebaggerd wordt uit de vaargeulen dient voortaan verspreidt te worden in de Waddenzee, zodat de natuurlijke omstandigheden in het getijdengebied gewaarborgd blijven.

   

  Zaterdag 13 maart 2021

  Ruim 250.000 huishoudens in het Waddengebied krijgen deze week de Atlantikwall-krant in de bus. In de krant staan verhalen over de bunkers en stellingen die deel uitmaakten van de 6000 kilometer lange verdedigingslinie van Hitler. Een aantal van deze verdedigingswerken zijn toegankelijk voor publiek. De linie liep van Noorwegen tot Spanje.

   

  Vrijdag 12 maart 2021

  De nieuwe app MeAR Fryslan is gelanceerd. De hoofdletters AR staan voor Augmented Reality, dit is een techniek die virtuele elementen toevoegt aan de werkelijkheid. Zo kun je bij de 11 fonteinen uitleg krijgen van de fonteincommissie en kun je in Dokkum Bonifatius tegen komen. Op Ameland kun je een speurtocht maken.

   

  Woensdag 10 maart 2021

  Het Harlinger zoutwinbedrijf Frisia richt zich nu volledig op zoutwinning onder de Waddenzee. In 2021 zou de winning onder het vasteland bij Tzummarum sowieso worden gestopt. Dit is versneld waardoor er nu alleen nog zout wordt gewonnen onder de kwetsbare Waddenzee. Inmiddels is de productie flink opgevoerd. Frisia kan tot 2000 ton zout per dag verwerken.

   

  Zaterdag 6 maart 2021

  Zoals al gemeld op 5 februari blijft de bruine vloot strijdbaar. Bij een symposium over de toekomst waren de deelnemers eensgezind; ‘we komen er samen doorheen’. De bruine vloot bestaat uit 400 tot 450 bedrijfsmatig geëxploiteerde historische zeilschepen. Gezamenlijk vervoert zij ongeveer 38.000 passagiers over het Wad, het IJsselmeer en de randmeren. Er ligt 15 miljoen euro klaar ter compensatie van de crisis.

   

  Donderdag 4 maart 2021

  In de Waddenzee heeft ‘Ellen’, de boot van zanger Douwe Bob, een aanvaring gehad met een 135 meter lang vrachtschip. Het ongeluk gebeurde tussen Harlingen en Kornwerderzand. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en er zijn geen gewonden gevallen.

   

  Maandag 1 maart 2021

  Bij Munnnekezijl is gisteren een zeearend losgelaten. Het enorme beest (spanwijdte meer dan 2 meter) was volledig hersteld van een breukje in zijn rechtervleugel. Er is operatief een metalen pinnetje in de vleugel aangebracht. Zij vliegt nu weer rond in het Lauwersmeergebied waar nog meer zeearenden leven.

   

  Vrijdag 26 februari 2021

  GroenLinks wil extra natuur aanbrengen in Nederland. In het Noorden willen zij projecten opstarten in Holwerd, Lauwersoog en Delfzijl. Het gaat dan om natuurlijke verbindingen tussen zoet en zout water. Hierdoor moeten ecosystemen terugkomen en het aantal diersoorten vermeerderen. In totaal gaat het om 100.000 hectare (net zo’n gebied als de Veluwe!).

   

  Woensdag 24 februari 2021

  Op Schiermonnikoog gaan hotels en restaurants protesteren tegen het coronabeleid. Zij openen op 16 maart hun eetgelegenheden omdat zij geen perspectief meer zien. Zij riskeren hiermee een boete van € 4.000,-. 16 Maart 2020 was de eerste dag van de coronamaatregelen.

   

  Vrijdag 18 februari 2021

  Nu de watertoren van Sint Jacobiparochie in de verkoop is gegaan (zie 10 februari) zijn er in Friesland nog 2 werkende watertorens over. Namelijk in Drachten en Dokkum. Maar ook dat is eindig zegt Bram Inklaar van Vitens. Zij hebben geen rol meer in de watervoorziening. De watertoren in Leeuwarden is een woontoren geworden, die van Sneek een kantoor en die van Lippenhuizen krijgt een horecabestemming.

   

  Woensdag 17 februari 2021

  Op Ameland is begonnen met het vaccineren van ouderen en zorgpersoneel. Hiervoor hoeven zij niet met de boot, maar gewoon naar De Slinger in Hollum. De vaccinatiebereidheid is erg hoog. Van de 480 genodigden hebben er 465 (97%) een afspraak gemaakt. Over 5 weken wordt de tweede prik gezet.

   

  Dinsdag 16 februari 2021

  Zoals op 22 oktober 2020 gemeld wordt er op Schiermonnikoog aan een nieuw klooster met gastenhuis gewerkt. De opening van het klooster op 28 februari gaat wel door, maar de gemaakte reserveringen die voor maart binnen gekomen waren moeten helaas worden geannuleerd wegens corona.

   

  Maandag 15 februari 2021

  Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vindt de bijzondere positie van de Waddeneilanden geen reden om de portemonnee te trekken. Het ging specifiek om de problemen met de beperkte woningbouw. De eilanden vrezen een nieuw Venetië te worden, volgens de minister zijn er overal tekorten aan woningen en is er geen reden voor extra ondersteuning.

   

  Woensdag 10 februari 2021

  In Sint Jacobiparochie is de watertoren te koop gezet. Het beeldbepalende gebouw uit 1959 heeft voor de watervoorziening geen functie meer. Vitens zoekt een creatieve en ondernemende koper die het pand en de zeer ruime kavel van 5529 m2 een duurzame bestemming geeft. Permanente bewoning is uitgesloten.

   

  Dinsdag 9 februari 2021

  Rijkswaterstaat is op de Waddenzee begonnen met het vervangen van de lichtboeien door ijsboeien. Ijsboeien zijn pilaarvormige boeien gemaakt van kunststof die beter bestand zijn tegen ijs. De gewone boeien kunnen van hun plaats worden gedrukt of onder het ijs verdwijnen.

   

  Zaterdag 6 februari 2021

  In verband met het lage water en de harde wind heeft rederij Doeksen besloten om verschillende afvaarten tussen Harlingen en Terschelling (en Vlieland) te verplaatsen of te schrappen. Gezien de weersverwachting moet er in de komende dagen rekening worden gehouden met meerdere aanpassingen in de regeling.

   

  Vrijdag 5 februari 2021

  In Harlingen heeft de Bruine Vloot een een stichting opgericht. Deze stichting, Reddevloot genaamd, heeft als doel het imago en de marktbekendheid van de Bruine Vloot te versterken. Na het dramatisch verlopen 2020 is het de schippers veel aan gelegen dat er niet nog een verloren seizoen aankomt.

   

  Zaterdag 30 januari 2021

  De rederij Mediterranean Shipping Company, bekend van de containerramp met de MSC Zoe, betaalt ruim 3,4 miljoen euro schadevergoeding. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft hierover een akkoord gesloten. Het geld gaat onder andere naar Wadden- en kustgemeenten en natuurorganisaties. Ook is er geld gereserveerd voor toekomstige zoekacties omdat er nog veel niet is teruggevonden.

   

  Vrijdag 29 januari 2021

  Er is kritiek gekomen op het 55 miljoen kostende project van de vismigratierivier onder de Afsluitdijk. ‘It is gewoan in sprookje’ aldus oud-beroepsvisser Sipke Bootsma. Hij denkt niet dat de visstand door de ondergrondse rivier substantieel verbeterd. Volgens de Hindelooper IJselmeervisser is het vooral een prestigeproject.

   

  Donderdag 28 januari 2021

  Het lijkt erop dat de eilandbewoners op hun eigen eiland kunnen worden ingeënt tegen Covid 19. Zoals al eerder gemeld (6 januari 2021) hebben de inwoners van de Waddeneilanden en de gemeenten hiervoor gepleit bij GGD Fryslan. Inmiddels lopen er gesprekken met het RIVM en de huisartsen.

   

  Dinsdag 26 januari 2021

  Gisteren is een begin gemaakt met de aanleg van de vismigratierivier onder de Afsluitdijk. Even ten westen van het kazemattenmuseum is een graafmachine aan de slag gegaan. Doel is de achteruitgelopen visstand in het IJsselmeer een oppepper te geven. Bij vloed stroomt het water het IJsselmeer in en bij eb trekt het water zich terug in de Waddenzee.

   

  Donderdag 21 januari 2021

  Het Waddenfonds verhoogt de subsidieregeling Budget Lokale Innovaties met € 500.000. Dit geld is bedoeld voor kleinschalige innovatieve projecten in de Waddenregio. Vernieuwende initiatieven die goed zijn voor de leefbaarheid, werkgelegenheid of natuurontwikkeling. De regeling is tegelijkertijd verlengd tot 2 juli 2021.

   

   Vrijdag 15 januari 2021

  Er wordt toch een dikke stroomkabel onder Oost-Schiermonnikoog gelegd. Dit in weerwil van o.a. natuurorganisaties (zie bericht van 8 december 2020). Het ministerie van Economische Zaken heeft voor dit tracé gekozen, Tennet hoopt de stroomkabel in 2027 in gebruik te kunnen nemen. Een dergelijke kabel is nodig om de energie van de windmolenparken in de Noordzee naar de Eemshaven te vervoeren.

   

  Woensdag 13 januari 2021

  Bij de al eerder genoemde werkzaamheden in Dokkum onder de Stadsbrouwerij Bonifatius (zie bericht van 3 oktober 2020) zijn 500 jaar oude eikenhouten funderingspalen aangetroffen. De palen, uit 1541, worden ten toon gesteld zodra de verbouwing voor de expositieruimte onder de brouwerij voltooid is.

   

  Maandag 11 januari 2021

  Vandaag is bekend geworden dat afgelopen weekend Joop Mulder (Mister Oerol) is overleden. Hij begon in 1982 met het vermaarde festival vanuit zijn café De Stoep op Terschelling, later zou dat zou uitgroeien tot een internationaal locatietheater. Vele nationale en internationale groepen hebben de culturele uitingen vorm gegeven. Hij werd 67 jaar oud.

   

  Zaterdag 9 januari 2021

  De 14 meter lange potvis die donderdag aanspoelde bij Oost-Vlieland, nabij het militaire oefenterrein Vliehors, is inmiddels uit de branding getrokken. Hij (of zij) ligt te wachten op de snijteams van Naturalis en de Universiteit van Utrecht. Zij gaan proberen de doodsoorzaak van het enorme dier, naar schatting 15.000 kilo zwaar, te achterhalen.

   

  Donderdag 7 januari 2021

  De provincie Fryslân is van plan 7  ton uit te trekken voor Holwerd aan Zee. Het geld is o.a. bedoeld voor onderzoek naar het beleefmeer en de benodigde sluis. De onderzoeksresultaten zijn belangrijk op weg naar het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst aan het einde van het jaar.

   

  Woensdag 6 januari 2021

  De 5 Waddengemeenten willen dat al hun inwoners op hetzelfde moment worden ingeënt tegen corona. Dit zou op de eilanden zelf moeten plaats vinden om te voorkomen dat iedereen naar de wal moet voor een vaccinatie. Zij hebben hun wensen kenbaar gemaakt bij de GGD,  zo gebeurt het ook op Saba en St Eustatius aldus de gemeentes Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

   

  Maandag 4 januari 2021

  Naar schatting een kwart van alles wat de MS Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor is nog niet opgeruimd. Dat zegt Ewout van Galen van Stichting de Noordzee. Twee jaar na dato ligt er nog 800.000 kilo afval in de Noordzee en het Waddengebied.

   

  Donderdag 24 december 2020

  De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag ondanks de protesten toch doorgaan met gaswinning langs en onder de Waddenzee. De Raad van State deed uitspraak in 3 zaken die waren aangespannen tegen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ging onder andere over de gaswinningsplannen bij Blija.

   

  Vrijdag 18 december 2020

  Het veelbesproken Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog gaat open in 2023. Het uit hout opgetrokken gebouw heeft op de eerste verdieping een tentoonstellingsruimte waar zeehonden zwemmen. Op het dak hebben de bezoekers een ‘fenomenaal 360graden-uitzicht over het getijdenlandschap’ aldus de Deense architecte Dorte Mandrup.

   

  Woensdag 16 december 2020

  Wat doet een dode walvis op de bodem van de Waddenzee met de omringende natuur? Dit is precies de vraag die Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) wil beantwoorden met het afzinken van een walviskadaver bij Schiermonnikoog.  Mogelijk wordt er in de toekomst een aangespoelde dwergvinvis gebruikt. De onderwaterplek wordt wel afgezet, want het mag geen publiekstrekker worden.

   

  Zaterdag 12 december 2020

  Het Waddenfonds gaat 1,3 miljoen euro meebetalen aan de fietsroute langs de Waddenzeedijk. Het fietspad loopt van Harlingen tot Lauwersmeer en kost in totaal 2,7 miljoen euro. Over 6 jaar moet ‘op paad lans it Waad’ gerealiseerd zijn.

   

  Dinsdag 8 december 2020

  De sociaaldemocratische fractie heeft in het Europees Parlement vragen gesteld over de stroomkabel van Tennet. Deze kabel komt volgens de huidige plannen dwars door het werelderfgoed Waddenzee te liggen. De fractie vraagt hoe dit te rijmen valt met de natuurwaarden en pleit voor een alternatieve route.

   

  Zaterdag 5 december 2020

  Mosselvissers, overheid en natuurorganisaties hebben een ‘mosselconvenant’ getekend. In dit convenant zijn afspraken gemaakt omtrent het verduurzamen van de mosselvisserij zodat de Waddenzee zich kan herstellen. Uiterlijk in 2029 wordt er gestopt met het opvissen van mosselzaad, mits er ‘economisch perspectief’ voor de sector  blijft. Het ministerie van Landbouw en Visserij stelt hiervoor 2 miljoen euro ter beschikking.

   

  Donderdag 3 december 2020

  Op het onbewoonde Waddeneiland Rottumerplaat is een dode dwergvinvis aangespoeld. Rijkswaterstaat heeft besloten om het 4,70 meter lange kadaver te laten liggen en te monitoren. De dwergvinvis ligt op een veilige plek op de plaat en wordt ‘gecontroleerd liggen gelaten’.

   

  Maandag 30 november 2020

  Na het corona-dashboard moet er nu ook een Waddenzee klimaatdashboard worden opgetuigd. Dat voorstel deed Jonna van Ulzen namens de Vogelbescherming Nederland en het Programma naar een Rijke Waddenzee.  Door betere registratie van de voedselsituatie en de broedgebieden kan een waarschuwingssysteem worden ontwikkeld waardoor sneller beheermaatregelen kunnen worden genomen.

   

  Woensdag 25 november 2020

  De gevolgen van de vogelgriep worden steeds zichtbaarder. Er zijn inmiddels al honderden dode vogels gevonden. De Veiligheidsregio Fryslan gaat het opruimen van de besmette watervogels opvoeren. De Terreinbeheerders gaan in hun gebied de vogels opruimen, bijvoorbeeld op de dijk tussen Ternard en Wierum. De kadavers vormen een gevaar voor de roofvogels die de vele, met name brandganzen, als voedsel zien en zo zelf besmet raken.

   

  Maandag 23 november 2020

  De gemeente Harlingen introduceert een online parkeerkaart voor de bezoekers van Vlieland en Terschelling. Per 1 januari 2021 heeft Harlingen het beheer over de parkeerfaciliteiten en kunnen de eilandreizigers een parkeerplaats reserveren. De parkeergarage aan de Waddenpromenade krijgt ook ruimte voor fietsers.

   

  Donderdag 19 november 2020

  De eerste zeehondenpup van dit seizoen is gisteren opgevangen door zeehondencentrum Pieterburen. Het gaat om een grijze zeehondenpup van naar schatting een paar dagen oud. Het dier werd aangetroffen op het strand van Terschelling en heeft de naam ‘Snelle’ gekregen.

   

  Dinsdag 17 november 2020

  Het nieuwe ontwerp van Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog is een stuk lager dan het eerste ontwerp. Het gebouw, dat van buiten vooral uit hout zal bestaan, wordt maximaal 16,5 meter hoog ipv de eerder bedachte 30 meter. Natuurorganisaties zien liever een maximale hoogte van 13 meter, omdat dit beter zou aansluiten bij de bestaande bebouwing.

   

  Maandag 16 november 2020

  De nieuwe kassen in Sexbierum, die meer dan een kilometer lang worden, laten ’s nachts vrijwel geen licht door. Dit tot tevredenheid van adviescommissie Hus en Hiem. De helft van de kassen van het Waddenglas project worden bedekt met zonnepanelen, in de andere helft worden doeken opgehangen.

   

  Woensdag 11 november 2020

  Door een enorme rekenfout van Rijkswaterstaat wordt de renovatie van de Afsluitdijk veel duurder en gaat maar liefst 3 jaar langer duren. De oorzaak is het niet meenemen van bepaalde cijferreeksen van de waterstanden. Het icoon van de Nederlandse waterbouwkunde is nu pas in 2025 weer als nieuw. Voor mooie foto’s van de Afsluitdijk ga je naar www.afsluitdijk.com.

   

  Dinsdag 10 november 2020

  RegioMarketing Toerisme Noordoost Friesland (RMT) uit Dokkum heeft een nieuwe campagne gelanceerd. Onder het motto ‘Het einde van de wereld’ worden er online video’s gepresenteerd die moeten dienen als inspiratiebron. “We willen de puurheid en echtheid van het gebied laten zien” aldus voorzitter en eigenaar van vakantiepark Burgumermeer Fokko Eyebergen.

   

  Zaterdag 7 november 2020

  Het melkvee op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog produceert jaarlijks bijn 20 miljoen liter melk. In het kader van het ciculair maken van Friesland is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om meer melk te verwerken op de eilanden ipv af te voeren naar de vaste wal. Op Schier wordt zsm een kaasfabriekje gestart waar een miljoen liter kan worden verwerkt. Van Hall ziet ook veel mogelijkheden voor het maken van ijs en ook voor de wei zijn mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het produceren van bier.

   

  Woensdag 4 november 2020

  Natuurorganisaties als It Fryske Gea, Het Groninger Landschap, Stichting WAD, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging hebben een brandbrief gestuurd naar minister Wiebes van Economische Zaken.  Zij zijn woest over het plan om een dikke stroomkabel dwars door het Waddengebied te laten lopen. Deze brief is ook bezorgd bij Frans Timmermans, als verantwoordelijke voor de Green Deal moet hij dit Werelderfgoed beschermen.

   

  Dinsdag 3 november 2020

  In de afgelopen dagen zijn er langs de Waddenkust vele tientallen dode vogels gevonden. Het gaat onder andere om buizerds, grutto’s, velduilen, grauwe ganzen en vooral brandganzen die zijn gevonden op Ameland, Ferwert en de pier van Holwerd. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de oorzaak vogelgriep. Deze vorm van vogeldriep is overigens niet gevaarlijk voor mensen.

   

  Zaterdag 31 oktober 2020

  De Waddenhal in Harlingen dient te worden aangepast om binnensporters beter te kunnen faciliteren. Hiervoor moet de hal met 2 zaaldelen worden uitgebreid. De bestaande gymzalen voldoen niet meer aan de steeds strengere eisen en zijn bovendien te klein.

   

  Woensdag 28 oktober 2020

  Op een bijeenkomst van Duitse natuurbeschermers in Husum waarschuwen zij voor Waddenzee cruises. Omdat de traditionele cruisebestemmingen niet meer bereikbaar zijn door corona kiezen grote rederijen er steeds vaker voor de Waddenzee en de Waddeneilanden te bezoeken. Zo heeft Hapag Lloyd al een paar keer het Duitse Waddeneiland Borkum bezocht met een cruiseschip, dit tegen de zin van Schutzstation Wattenmeer.

   

  Dinsdag 27 oktober 2020

  Op het strand van Ameland is een opperarmbeen gevonden. Dit bot is onderzocht door het Nederlands Forensisch Instutuut en die kwamen tot de conclusie dat het bot dateert uit de Romeinse tijd. Het bot is in zeer goede staat, waarschijnlijk omdat het lange tijd in het zand heeft gelegen. Het opperarmbeen wordt overgdragen aan het Noordlijk Archeologisch Depot.

   

  Zaterdag 24 oktober 2020

  De gemeente Noardeast-Fryslan overweegt de toeristenbelasting te verhogen. Dit tot teleurstelling van de toeristische ondernemers uit met name Dokkum en Ternaard. Ondanks corona hebben ondernemers meer toeristentax binnen gebracht maar toch dreigt een verhoging van € 1,- naar € 1,50 per nacht.

   

  Donderdag 22 oktober 2020

  Het nieuwe klooster op Schiermonnikoog opent op 28 februari 2021 officieel haar deuren. Op 1 maart kunnen er gasten ontvangen worden. De inmiddels 6 monniken gaan zelf aan de slag met schilderen en stofferen in de voormalige herberg Rijsbergen.

   

  Woensdag 21 oktober 2020

  Vandaag 2 berichten uit Harlingen. Na de herinrichting en de aanleg van snelheidsremmers wordt er minder hard gereden op de Kanaalweg. Ook op de Domela Nieuwenhuisstraat is de gemiddelde snelheid afgenomen. Verder begint Frans Papp per 1 november aan zijn nieuwe klus als havenmeester Port of Harlingen. Hiervoor was hij onder andere werkzaam op de zeevaartschool op Terschelling.

   

  Maandag 19 otober 2020

  Ook Schiermonnikoog heeft, als laatste gemeente van Nederland, een positief getestte inwoner. Waar burgemeester Ineke van Gent voor de herfstvakantie al voor waarschuwde is gebeurd. Het Covid19 virus, beter bekend als corona, heeft het eiland bereikt.

   

  Donderdag 15 oktober 2020

  Het project “Waddenkust k(l)eigoed” is een van de 6 projecten die geld krijgen van Erfgoed Deal. De provincie Fryslan heeft in samenwerking met de gemeenten Noardeast-Fryslan en Waadhoeke het plan om 4 tot 6 leegstaande karakteristieke panden om te bouwen tot overnachtingaccommodaties. Het gaat om € 450.000,-.

   

  Woensdag 14 oktober 2020

  Landbouwminister Carola Schouten verbiedt het vissen bij vispassages en de vismigratierivier in de Afsluitdijk. Plaatsen waar veel vis passeert zijn favoriet bij (sport)vissers terwijl de bedoeling van dit soort plaatsen juist is om vis de kans te geven zich te verplaatsen en te paaien. Trekvissen zwemmen van de intrekpunten bij de Afsluitdijk en de Haringvliet stroomopwaarts richting de Rijn en de Maas.

   

  Dinsdag 13 oktober 2020

  Op het Noordzeestrand van Vlieland is een Belgische viskotter vastgelopen. Een sleepboot van rederij Noordgat heeft geprobeerd het schip bij hoogwater vlot te trekken. Rond drie uur kon de kotter worden los getrokken en kon het zijn reis van Harlingen naar Lauwersmeer vervolgen.

   

  Zaterdag 10 oktober 2020

  De stijging van het aantal corona besmettingen op de Waddeneilanden is niet buiten proportioneel.  Texel heeft te kampen met 45 besmette inwoners, Vlieland 7, Terschelling 8, Ameland 14 en Schiermonnikoog is nog steeds gevrijwaard van het virus. Al maken ze zich daar wel zorgen over de vakantiegangers die de herfstvakantie op het eiland gaan doorbrengen.

   

  Vrijdag 9 oktober 2020

  Wetterskip Fryslan, Deltares en Fugro hebben onderzoek gedaan naar de versterking van de dijk tussen Koehool en Lauwersmeer. De uitkomst van dit praktijkonderzoek toont aan dat het getijdenzand onder de Waddenzeedijk veel beter bestand is tegen erosie dan rivierzand. Op basis hiervan is te verwachten dat de kosten voor de versterking zeer waarschijnlijk lager uitvallen dan verwacht.

   

  Donderdag 8 oktober 2020

  Volgens de politie en het Openbaar Ministerie zijn de zeehavens van Delfzijl, Eemshaven, Lauwersoog en Harlingen ideale plekken voor criminele activiteiten. Het gaat dan met name om drugshandel, wietplantages en drugslabs. “We moeten daarin niet naïef zijn” aldus Joop de Schipper van politie-eenheid Noord-Nederland. De havens kunnen rekenen op meer aandacht van de politie.

   

  Maandag 5 oktober 2020

  Na afloop van de uitgeklede Vuurtorentrial op Ameland heerste vooral tevredenheid. De organisatie was tevreden over de manier waarop iedereen zich aan de regels hield en dat er desondanks een goede sfeer was. De ultralopers waren tevreden dat de wedstrijd over 35 kilometer toch door kon gaan en genoten van het prachtige weer.

   

  Zaterdag 3 oktober 2020

  In Dokkum is de zogenaamde bierpaal weer in ere hersteld. Het historische werktuig dat eigenlijk is getransformeerd tot kunstwerk staat nu tegenover Stadsbrouwerij Bonifatius. De bierpaal verwijst naar de rijke biergeschiedenis van Dokkum. Al in het jaar 754 brouwden monniken van de Bonifatiusadbij het eerste Dokkumer bier. Onder de brouwerij zal een klein museum worden gebouwd.

   

  Donderdag 1 oktober 2020

  In 2023 gaat de versterking van de 47 kilometer lange dijk tussen Koehool en het Lauwersmeer beginnen. Hiervoor is maar liefst 300 miljoen euro uitgetrokken. Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslan zijn begonnen met een inspraakronde. Bewoners gaven aan dat de rust in het gebied gehandhaafd moet blijven. Ook tegenover meer kunstprojecten staat men kritisch, zuinig zijn op de natuur is belangrijk.

   

  Dinsdag 29 september

  De jaarlijkse zeemijlenloop van Delfzijl gaat op 28 oktober niet door. Dat is het besluit van de commissie van atletiekvereniniging Fivelstreek naar aanleiding van de aangescherpte coronaregels. De organisatie kijkt al voorzichtig naar volgend jaar waarin de nieuwe afstand van 4 zeemijlen (1 ronde) een prominente plaats moet krijgen.

   

  Maandag 28 september 2020

  Op de Waddeneilanden Vlieland en Ameland zijn inwoners positief getest op corona. Tot nu toe waren er alleen op Terschelling (5) en Texel (14) inwoners positief getest. Schiermonnikoog ontspringt vooralsnog de dans.

   

  Vrijdag 25 september 2020

  De stuurgroep Holwerd aan Zee is deze week akkoord gegaan met de aankoop van 2 kavels. De stukken grond van resp. 14 en 18 hectare zijn nodig voor het getijdenmeer. Tevens is deze week het grondonderzoek voor Holwerd aan Zee begonnen begonnen op de plaatsen waar de zeedijk zou moeten worden doorgestoken en de vaargeul.

   

  Woensdag 23 september 2020

  Roompot Vakantieparken heeft bekend gemaakt de Qurios parken over te nemen. Een van de parken ligt op Ameland. Naast de 4 Nederlandse parken neemt Roompot ook de 5 buitenlandse parken van Qurios over. Het betreft 366 vakantiewoningen.

   

  Zaterdag 19 september 2020

  Twintig studenten van het Koninklijk Instituut voor de Marine hebben in Den Helder hun diploma voor officier ontvangen. In verband met corona krijgen de andere 50 geslaagden op een later tijdstip hun diploma. De uitreiking werd gedaan door Commandant KIM kapitein ter zee Wilko van Zanten.

   

  Vrijdag 18 september 2020

  Visit Wadden gaat samenwerken met De Hollandsche Vloot. De 400 historische zeilschepen, grotendeels gelegen in Harlingen,  hopen via toeristische marketing voor het Waddengebied de kracht van de vloot te versterken. De coronacrisis zorgde deze zomer voor grote financiele problemen voor een deel van de vloot.

   

  Donderdag 17 september 2020

  Bij de elfde landelijke egeltelling is er voor het eerst een melding binnengekomen van Schiermonnikoog. Maar liefst 5 meldingen kwamen er binnen bij de Egelwerkgroep. Niet dat er geen egels zijn op Schier, volgens boswachter Cynthia Borras ‘stikt het er van de egels’ maar zijn ze kennelijk nog nooit gemeld.

   

  Zaterdag 12 september

  Het college van burgemeester en wethouders van Terschelling wil paal en perk stellen aan de verkoop van woningen aan niet-eilanders. Om de woningnood op het eiland aan te pakken wil zij de grens voor de verkoop van huizen aan niet-eilanders verhogen. De grens ligt nu op € 450.000, in navolging van Texel wil het college de grens optrekken naar € 600.000. De gemeenteraad moet hier nog wel mee akkoord gaan.

   

  Donderdag 10 september 2020

  Frisia Zout uit Harlingen heeft van minister Eric Wiebes van Economische Zaken toestemming gekregen voor het winnen van 32 miljoen ton zout in de komende 30 jaar. Er zijn wel een aantal restricties afgesproken i.v.m. de angst voor en de gevolgen van bodemdaling. Zo moet de ligging van droogvallende wadplaten nauwkeurig worden gemeten met een laser vanuit een vliegtuig. Ook moet Frisia per seizoen 13 soorten Wadvogels tellen, waaronder verschillende strandlopers, de rosse grutto en de tureluur.

   

  Dinsdag 8 september 2020

  Een van de maatregelen die Vlieland deze zomer heeft genomen  in de strijd tegen corona was het ‘fiets-vrij’ maken van de dorpsstraat. In de gemeenteraad is nu discussie ontstaan of deze maatregel gehandhaafd moet blijven. Dit omdat er veel overlast werd veroorzaakt door fietsers en her en der geparkeerde fietsen. Er komt nu een enquete om de ervaringen in kaart te brengen.

   

  Vrijdag 4 september 2020

  Op 3 september is de bouw begonnen van het nieuwe bezoekerscentrum in Hegebeintum. Het moderne gebouw, dat bijna een miljoen kost, moet begin 2021 klaar zijn. Het Waddenfonds betaald ongeveer de helft middels een subsidie.

   

  Woensdag 2 september 2020

  Wageningen University & Research heeft de opbrengst van de jaarlijkse schoonmaakactie op Griend geanalyseerd. In totaal ging het om 3682 items met een totaal gewicht van 340 kilo. Het meeste afval was afkomstig van consumenten of vissers. Driekwart van het afval was afkomstig uit eigen land. Onder andere kapotte vissersnetten, verpakkingsmateriaal, balonnen, plastic flessen en doppen en vogelkarkassen werden aangetroffen.

   

  Zaterdag 30 aug. 2020

  Een experiment met het planten van zeegras is uitgelopen op een ongekend succes. Bij het onbewoonde eiland Griend zijn 100.000 zeegras plantjes ‘ingespoten’ en die beslaan nu maar liefst 170 hectare zeebodem. “Het veld breidt zich zelfs uit buiten onze proefplotjes” aldus Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gebied is nu het grootste zeegrasgebied in de Waddenzee en dat is heel goed voor de biodiversiteit.

   

  Donderdag 27 aug. 2020

  In Harlingen zal hard gewerkt gaan worden aan de 2 nieuwe catamarans van Doeksen. Zowel de Willem Barentsz als de Willem de Vlamingh zullen o.a. voorzien worden van nieuwe voortstuwingsschroeven. Wanneer de beide schepen volledig inzetbaar zijn is nog niet bekend.

   

  Woensdag 26 augustus

  Een noodkreet van verhuurders van groepsaccommodaties op Ameland. De bezettingsgraad is met ten minste 80% gedaald door covid19. Door de coronamaatregelen dienen personen uit verschillende huishoudens op ten minste anderhalve meter afstand van elkaar te blijven. Voor groepen is dit vrijwel onmogelijk. De Vereniging Groepsverblijven Ameland, met maar liefst 55 leden, gaat met de gemeente om de tafel om te kijken naar steunmaatregelen.

   

  Vrijdag 21 aug. 2020

  Bij werkzaamheden van stroombedrijf Liander langs de Reeweg op Ameland zijn interessante stenen tevoorschijn gekomen. Liander was bezig met werkzaamheden voor de kabelaansluiting van de ’tidal kite’ ofwel de onderwatervlieger. Mogelijk zijn het kloostermoppen en gevelstenen afkomstig van de hervormde kerk uit de 14e eeuw. Wie hierover meer weet kan contact opnemen met Jan Botte Wijnberg

   

  Woensdag 19 aug. 2020

  Vanaf 2004 zijn er plots veel meer bruinvissen aangespoeld zowel in Nederland als omringende landen. Wetenschappers staan voor een raadsel. Mogelijk komt het door meer aanvaringen met vaartuigen wegens de drukte in de Noordzee of zou het te maken kunnen hebben met het plaatsen van windmolens?

  Het silhouet van de bruinvis is de basis voor het logo van Waddenzee Werelderfgoed.

   

  Dinsdag 18 aug. 2020

  Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) was op bezoek in Moddergat en Wierum en is in gesprek gegaan met Lutz Jacobi van de Waddenvereniging over de gas- en zoutwinning onder de Waddenzee. Door deze zogenoemde mijnbouwactiviteiten bestaat de kans op bodemdaling terwijl aan de andere kant  een wereldwijde stijging van de waterspiegel dreigt. Door deze combinatie van factoren kunnen de zandplaten in het getijdengebied vaker onder water komen te staan woordoor het fourageren door de vele vogels bemoeilijkt wordt. Afgesproken is dat  het ministerie van Economische Zaken structureel overleg gaat voeren met  de Waddenverenging. Daarna ging minister Wiebes het Wad op met wadloopgidsen.

 6. Wadden Kunst en Boeken

  Reacties uitgeschakeld voor Wadden Kunst en Boeken

  Is het het bijzondere licht op de Wadden, is het het vrije gevoel, is het de wind, de ruimte de rust de sfeer of de tijd die lijkt stil te staan?

  Feit is dat er veel creativiteit in het gebied aanwezig is. Of het nu gaat om beeldhouwers, schilders, schrijvers of muzikanten, Het Waddengebied ademt kunst. Kom en bewonder de kunstenaars en het Wad.

   

  Boeken

  De bekende natuurfotograaf/filmer Ruben Smit (1971) heeft een schitterend boek, een prachtige gids en een indrukwekkende DVD over het Wad gemaakt.

  Verbaas je over het geluid van eb en vloed. Geniet van de wolken vogels en badende zeehonden. Kijk naar de schitterende sterrenhemel en maak een spectaculaire zonsopgang mee. De Waddenzee biedt dit allemaal, en nog veel meer.

  Waar hemel en aarde in elkaar overgaan, waar de zee tweemaal per etmaal land wordt, daar is de wereld van het Wad.

  Zij zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Bornmeer Noordboek. Gebruik de link naar de website: bornmeer.nl of neem telefonisch contact op via 0513 490 319.

   

  Kunst

  Terschelling:

  De twee geweldige schilderijen zijn gemaakt door kunstenares Karin Miedema. Zij woont en werkt op Terschelling. Zie voor meer van haar werk brugland.nl.

  Uitzicht vanaf kamer 9, zeezijde, Strandhotel Formerum Terschelling. 120×150 cm, acryl op linnen, 2019. € 2247, -.

  De 2e slenk, Boschplaat Terschelling, acrylverf op linnen, 50×60 cm 2014. Verkocht.

   

  Voor meer inspiratie bent u welkom in

  Harlingen:

  Galerie De Vis

  Texel:

  Texel Kunst

  Vlieland:

  Galerie Armhuis

   Ameland:

  Galerie Ameland

  Schiermonnikoog:

  Kunstfaam

  Den Helder

  Kunsthal 45

 7. Wadshop

  Reacties uitgeschakeld voor Wadshop

  Fortuna Vlieland maakt ambachtelijk bier en bruisend water. We beschikken over een eigen water- en energiebron. We werken zoveel mogelijk met eilander ingrediënten. En we hebben een expositie- en proefruimte, een filmzaal en een kapel met icoon. Welkom!

  0621572699

  fortunavlieland.nl

  info@fortunavlieland.nl

  Fortweg 10 8899CC

   

  ___________________________________________________________________________

  In voor een beetje actie? Niet voor niets heet het POWERkiten! Na een korte instructie bouwen we de kites op en kun je je krachten meten met de wind. Voel hoe de wind trekt in de powerzone en hoe de kite, en jij, daarop reageert. Je start met “trainerkites” en de bedoeling is natuurlijk een steeds grotere kite te beheersen. Ook geschikt als basisclinic voorafgaand aan een kitesurfcursus.

  Prijs: € 25,00 p.p. incl. BTW
  Periode: jaarrond
  Programmaduur: 1,5 uur
  Aantal: Min. 8 deelnemers, bij kleiner aantal op aanvraag met toesag, min. leeftijd 12 jaar.

  Powerkiten kun je boeken bij Zandbank Texel. Tel. 06-306 14 102, mail: info@zandbanktexel.nl, of ga naar  https://www.zandbanktexel.nl/

   

   

  _______________________________________________________________________

  Ga mee eilandhoppen op de Waddenzee aan boord van een historische zeilklipper. Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Je kan van Ameland naar Terschelling of een Retourtje Schier vanaf Lauwersoog doen. De Willem Jacob zeilt in de schoolvakanties een vaste dienstregeling. Je kan op een sportieve, maar toch relaxte manier naar de verschillende eilanden in de Waddenzee. Naast de dienstregeling tussen de afvaarthavens zijn er ook diverse rondvaarten vanaf de Waddeneilanden. Bekijk de verschillende mogelijkheden op: https://eilandhopper.nl/nl/

   

   

  _____________________________________________________________________________

  Teambuilding, vriendenuitje of vriendinnenuitje op het Wad bij Schiermonnikoog. Een unieke beleving! Met ervaren schipper Rob de zandplaten verkennen of voor anker bij de zeehonden.

  EEN PRACHTIGE RIB-VAARTOCHT  CADEAU DOEN?

  Vanaf € 95,- pp beleef je iets unieks en exclusiefs onder de vertrouwde leiding van Rob! Vaartocht van minimaal 3 uur bij Schiermonnikoog op het Wad! Met zeehondgarantie!

  Ribvaren is voor iedereen! Boot huren, maar dan mét schipper! Ga naar www.varenmetrob.nl.

   

   

  _____________________________________________________________________________

  Wij kunnen voor u ook een tekst plaatsen, met afbeelding, telefoonnummer en een link naar uw website. Meer traffic op uw site betekent meer omzet, een hogere naamsbekendheid en meer data!

  Bel met 06-38225220 of mail naar info@domainports.com voor meer informatie.   


   

 8. Mobiliteit/fietsverhuur

  Reacties uitgeschakeld voor Mobiliteit/fietsverhuur

  Hoe ontdek je je favoriete Waddeneiland het liefst? Op een (elektrische) fiets, mountainbike, scooter, tandem, taxi of misschien wel met de bus.

   

  Texel:

   

  Vanaf de haven gaan er bussen naar Den Burg of De Koog. Voor een andere bestemming neemt u de Texelhopper bus. Er zijn maar liefst 4 taxibedrijven op Texel, te weten Taxi Ruud, Taxi Dirk, Taxi Botax en Taxi attent.

  Texel heeft 140 kilometer fietspad dus geniet al fietsend van bos, polder, strand, duin en heide. Bij aankomst kun je direct een fiets huren bij fietsverhuurtexel.nl. Wel graag vooraf reserveren.

  Verder kun je fietsen huren bij Kooiman tweewielers in Den Burg, Van der Linde fietsen in Den Burg, De Koog of Cocksdorp. Bets Cycling vind je in Oudeschild.

  Mountainbikes, tandems en elektrische fietsen op voorraad, voor hem en voor haar.

  Stella verhuur heeft ook 2 vestigingen op Texel. Zowel op Den Burg als op De Koog kun je een elektrische stella fiets huren.

   

  Vlieland:

   

  De heilige koe mag niet mee naar Vlieland. Bij aankomst kunt u kiezen voor het openbaar vervoer , een taxi nemen of een TukTuk. Veel avontuurlijker is het om het eiland te ontdekken op een (elektrische) fiets, tandem, bakfiets of mountainbike. Dit kan bij Fietsverhuur  Frisia, aan de dorpsstraat, Jan van Vlieland aan de havenweg of Fietsverhuur Zeelen aan de dorpsstraat of de havenstraat.

   

  Terschelling:

   

  Met de lijnbussen van Arriva kunt u elk dorp op Terschelling bereiken. Alle bussen zijn volledig elektrisch aangedreven en u vindt ze zodra u van de boot afstapt.

  Op Terschelling zijn een groot aantal fietsverhuurders actief. De meesten brengen uw bagage gratis naar uw eindbestemming zodat de vakantie op de fiets direct kan beginnen. Haantjes rijwielverhuur zit aan de Willem Barentszkade, hier kunt u ook terecht voor een elektrische scooter. De Groot fietsen zit aan de Westerburen en W.L. Zeelen (doe als velen . . .) rijwielverhuur zit ook aan de Willem Barentszkade, evenals Jonker fietsverhuur, die overigens gespecialiseerd is in watersport. Thijs Knop zit in de Torenstraat en Noorderlicht fietsverhuur ten slotte zit aan het havenplein.

   

  Ameland:

   

  Ameland beschikt over 2 buslijnen. Buslijn 1 rijdt tussen Hollum, Ballum, Nes en de veerboot naar Holwerd. Buslijn 2 rijdt tussen Buren, Nes en de veerboot.

  Ook op het Waddeneiland Ameland kunt u kiezen uit veel verschillende soorten fietsen, zo zijn er uiteraard herenfietsen, kinderfietsen en  damesfietsen (al dan niet electrisch) maar ook tandems, scooters en mountainbikes.

  Bekende aanbieders zijn Kiewiet Fietsverhuur, Fietsverhuur Nobel, Fietsverhuur Metz en Fietsverhuur De Jong.

   

  Schiermonnikoog:

   

  Schiermonnikoog is een autoluwe gemeente, dus u mag uw eigen auto niet meenemen naar het eiland. In de Arriva bussen kunt u gebruik maken van het eilandretourtarief.

  Op Schiermonnikoog zijn 3 fietsverhuurders actief. Soepboer zit aan de Paaslandweg, Fietsenverhuur Schiermonnikoog aan de badweg en aan de Middenstreek en fietsverhuurder Veerdam zit heel toepasselijk aan de veerweg.

   

   

 9. Denemarken

  Reacties uitgeschakeld voor Denemarken

  Ga eens naar de Deense Waddeneilanden! Er zijn er 3, Rømø, Mandø en Fanø.

  Op een van de eilanden mag je met de auto het strand op en naar een ander eiland kun je zonder de boot te nemen  . . .

  Rømø
  Het grootste Deense Waddeneiland is Rømø. Het heeft een oppervlakte van 130 km2, is ongeveer 15 kilometer lang en 8 kilometer breed. Er wonen ongeveer 1100 mensen.  Rømø valt onder de  gemeente Tonder. Het eiland heeft een vaste verbinding met de wal, je kunt er dus met de auto naar toe rijden! Vanaf het plaatsje Havneby op  Rømø kan er een veerboot worden genomen die vaart naar het Duitse Waddeneiland Sylt.

  Hoe kom ik er?

  Het Deense eiland Rømø is een eiland met een navelstreng: een dam vormt de verbinding met het Deense vasteland. Slechts enkele minuten en je bent aan de overkant. De 9 kilometer lange dam is er in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd, als werkverschaffingsproject.

   

  Rømø biedt…

  ‹       zandstrand

  ‹       duinen

  ‹       natuurgebied

  ‹       heide

   

  ‹       evenementen

  ‹       musea

  ‹       wellness

  ‹       dierenpark

  ‹       seal safari

  ‹       strandsporten

  ‹       festivals

  ‹       dorpen

  Wat is er te doen?

  Op Rømø  ligt het grootste strand van Europa. Door de stevigheid van het zandstrand mag je er met  de auto op. Het grote strand nodigt uit tot strandzeilen  (blokarten), kitesurfen  of om een stukje met een kitebuggy te gaan rijden. Vliegeren is ook een populair tijdverdrijf.

   

  Natuur

  Het landschap van Rømø bestaat uit strand, duinen en kleigronden. Er groeien naaldbomen, loofbomen en veel prachtige heide. Tussen de duinenrijen liggen zandige kleigronden. In het zuiden wordt op die grond geboerd. In het noorden en het midden liggen daar kwelders en meren met grote aantallen vogels. Een groot gedeelte van de kleigronden is weiland.

   

  Geschiedenis

  Zoals op veel Waddeneilanden leefden de inwoners van Rømø van de visserij. Ten tijde van de walvisvaart was er veel armoede en werden de geraamtes gebruikt als brandhout. In Juvre staat nog een muurtje gemaakt van de botten van een walvis.

  In de jaren ’70 van de 19e eeuw is er een zanddijk aangelegd die de verzanding van kwelders moest tegengaan. Daarom werd op de westelijke duinen helmgras aangeplant en in  de oostelijke  duinen dennenbomen.

   Bijzonderheden
  Een natuurfenomeen dat nergens zo mooi kan worden aanschouwd als op  Rømø  is de black sun. De black sun wordt veroorzaakt door duizenden spreeuwen. Het fenomeen is vooral in maart en april te zien. Spreeuwen verzamelen zich op het eiland voor hun reis naar het zuiden. Ze fourageren op Rømø en in die periode is tegen de schemering de enorme zwarte wolk waar te nemen, die als een pulserend organisme door de lucht schiet. Ze verduisteren met hun tienduizenden tegelijk de ondergaande zon en daarom wordt het fenomeen de black sun genoemd. Het natuurverschijnsel laat zich maar kort bewonderen. Even snel als de vogels zijn gekomen strijken ze neer op de kwelders en is het weer rustig op het eiland.

   

   

  Fanø

  Het Deense waddeneiland Fanø ligt in de regio Zuid-Denemarken. Het telt ruim 3200 bewoners verdeeld over de dorpjes Nørdby (hoofdplaats), Sonderhø, Fanø Vesterhavsbad en Rindby. Fanø is het meest noordelijke gelegen waddeneiland enheeft een oppervlakte van 56 km2.

   

  Hoe kom ik er?

  Om naar Fanø te komen stap je in Esbjerg op de veerboot. Een klein veerbootje is het, die er een kwartier over doet om op het eiland aan te leggen. Elke veertig minuten vertrekt er een boot en speciaal voor de jeugd van Fanø die in het weekend wil stappen in de stad op het vasteland, vaart er na middernacht nog een boot.

   

  Fa biedt…

  ‹       zandstrand

  ‹       bos

  ‹       duinen

  ‹       natuurgebied

  ‹       evenementen

  ‹       musea

  ‹       vuurtoren

  ‹       wellness

  ‹       seal safari

  ‹       campings

  ‹       festivals

  ‹       dorpen

   

  Wat is er te doen?

  Fanø is het eiland waar een kunstenaarskolonie was gevestigd in Sonderhø en nog steeds wonen er veel kunstenaars en creatievelingen. Uit hun brein ontsproot het grote Vliegerfestival op het prachtige stevige en brede strand.

  De plaatselijke breister bedacht haar eigen Breifestival, dat inmiddels internationaal gewaardeerd is. Het Breifestival lokt duizenden breiende vrouwen en ook mannen naar het eiland. Elk jaar in september is het dagenlang ‘een recht een averecht’ in al zijn varianten en kleuren en zijn er workshops en tentoonstellingen op breigebied. Het is het internationale Fanø Strikkefestival.

   

  Natuur

  het eiland dat ontspant, verkwikt en nieuwe energie geeft. Het eiland heeft de status van Nationaal Park en kent een verscheidenheid aan landschappen. Allemaal de moeite waard, voor kinderen en volwassenen. Op het strand liggen veel stenen waaronder barnsteen (amber in het Engels). Hiervan worden sieraden gemaakt. Leuk om te zoeken!

  Geschiedenis

  Fanø is, net als de vele Nederlandse en Oostfriese eilanden, een duineiland dat is gevormd uit het poolwoestijnzand van de laatste ijstijd. Dat was 200.000 jaar geleden.

  De bevolking bestond vroeger uit vissers en daarna kwam de scheepsbouw. In het midden van de 19e eeuw werd het baden in zee geïntroduceerd en was het toerisme geboren.

  Bijzonderheden
  Op Fanø tref je lieftallige dorpen met mooie rietgedekte huizen, waarvan sommige een tuintje op het dak hebben. De zoden op de nok, met gras of huislook, houden bij storm het dak op zijn plaats. Buiten dat ziet het er gezellig uit.

  Unesco

  Fanø maakt (minus de bebouwing/infrastructuur) deel uit van het natuurlijke UNESCO werelderfgoed de Waddenzee. Dit betekent onder andere dat de unieke natuur beschermd wordt en voor het nageslacht behouden moet blijven.

   

  Mandø

  Mandø is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Denemarken. Het eilandje ligt tussen Rømø en Fanø. Het eiland beslaat 8 km², heeft 14.2 km kust en er wonen enkele tientallen mensen. Toerisme en veeteelt zijn de belangrijkste bron van inkomen. De enige molen die het eiland rijk is dateert uit 1832.

  Hoe kom ik er?

  Er is geen veerdienst naar het eiland. Mandø is alleen per auto te bereiken en dan ook alleen maar bij laagwater. Omdat de dam bij hoogwater onder water staat, bepaald het getij dus hoe lang erover gereden kan worden. De 7 kilometer lange Liningsweg loopt over het wad van Vester Vedsted naar Mandø.

   

  In de zomer rijdt de Mandø-bus dagelijks van Vester Vedsted naar het eiland; in de winter op afspraak. De busrit duurt 35 tot 45 minuten.

   

  Er is nog een tweede weg naar Mandø, de zuidelijker gelegen Ebbeweg. Hierop mag echter niet gereden worden. De weg wordt door zogenaamde wilgenbezems aangegeven. Er bestaat een groot risico door de vloed verrast te worden. Omdat de overtocht niet zonder gevaar is, wordt het afgeraden voor bezoekers die niet bekend zijn met de route, de getijden en de gevaren.

   

  Mandø biedt…

  ‹       Eén museum

  ‹       Eén Winkel

  ‹       Eén Café

  ‹       Een Natuurcentrum

   

   

  ‹       Enkele vakantiehuisjes

  ‹       Een camping

  ‹       Zeehondentocht

  ‹       Wandelen met gids

  Wat is er te doen?

  In het ‘Mandø Centret’ is een tentoonstelling over het eiland. In het dorp staat het ‘Mandøhuset’, een rond 1831 gebouwde kapiteinswoning. Hierin is het streekmuseum ondergebracht. De oudste gebouwen op het eiland zijn de kerk uit 1639 en de molen uit de jaren 1800.

  Meer dan 300 verschillende soorten vogels zijn te zien In de tentoonstelling ‘Ornitologisk Samling’. Aan de zeezijde van de duinen staat een zuil waarop de waterstand van de stormvloed van 1634 aangegeven is.

  Natuur

  Mandø staat bekend om haar vele vogels. Het eiland is een oase van rust, een heerlijke plek voor de natuurliefhebber. En net als bij de andere eilanden in het Waddenzeegebied vind je ook op Mandø de vele verschillende bloemen, planten en dieren. Je kunt de natuur beleven met een gids, ter paard, wandelend en fietsend. Of ga zeehonden spotten, ontdek de oesters en geniet vanaf het wad.

   

  Geschiedenis

  Mandø bestond vroeger uit twee eilanden die halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw door een dijk aan elkaar zijn verbonden. Vermoedens bestaan dat Mandø vroeger veel groter geweest is.

  Mandø wordt voor het eerst in 1231 vermeld. Het eiland behoorde toe aan de koning van Denemarken. In de 15e en 16e eeuw was Mandø een voorname vissersplaats. In de 16e eeuw werd Mandø geteisterd door stormvloeden. Op ‘Gammel Mandø’ (oud Mandø) werden het dorp en de kerk tijdens de stormvloed van 1634 vernietigd. De eilanders trokken naar hun huidige woonplaats in de duinen. In 1741 verkocht de koning het eiland aan de bewoners. In deze periode waren de mannen zeelui terwijl de vrouwen zich thuis bezighielden met landbouw.

  Bijzonderheden
  Het eiland is alleen bij laagwater met de auto te bereiken of met de traktorbus. Een soort bus op hoge wielen voortgetrokken door een tractor. Een veerdienst is er niet.

   

 10. Outdoor activities

  Reacties uitgeschakeld voor Outdoor activities

  Vind hier de aanbieders van sportieve buitenactiviteiten op de Wadden.

   

  Synoniem aan ‘naar de Wadden gaan’ staat uitwaaien en ontspannen, het hoofd leeg maken. Voor sommige mensen betekent dit juist lekker actief bezig zijn. Dat kan hier prima!

  Bijvoorbeeld op het water, denk aan zeilen, kitesurfen of suppen, of op het land, bijvoorbeeld paard rijden, blokarten of mountain biken, en zelfs in de lucht, wat dacht je van een parachutesprong! Dit is nog maar een kleine greep uit het overweldigende aanbod.

  Hieronder tref je een aantal partijen aan die sportieve buitenactiviteiten aanbieden.

  Texel:

  VOF Zandbank Texel, Outdoor en Events voor groepen en bedrijven.

  Tussen maart en oktober tref je Annerieke Scherpenhuizen en Rob Werkman aan op het sportpaviljoen, strand P(aal) 17-Noord, Ruyslaan 98-Noord, De Koog. (Webadres: zandbanktexel.nl). In de winter op afspraak.

  Activiteiten en evenementenbureau Teambuilding Texel is gevestigd op Gerritslanderdijkje 2, 1791 NB  DEN BURG  Texel.   (Webadres: teambuildingtexel.nl)

  Het Paracentrum Texel, de mooiste plek voor een tandemsprong, zit aan de Postweg 128, 1795 JS  DE COCKSDORP. (Webadres: paracentrumtexel.nl)

  Parachutespringen.nl biedt niet alleen tandemsprongen boven Texel aan maar ook boven Ameland. Ga naar parachutespringen.nl.

  Vlieland:

  Vlieland Outdoor Center voor kitesurfen en lasergamen (Webadres: vlielandoutdoorcenter.nl)

  Voor outdoor en evenementen op avontuurlijk Vlieland moet je naar Paal 50 (Webadres: paal50.nl)

  Terschelling:

  Bij Puur Terschelling kun je paardrijden, wadlopen en zelfgevonden oesters eten. Hun adres is Oosterend 39. 8897 HX  TERSCHELLING.  (Webadres: puur-terschelling.nl)

  Wadevents Terschelling biedt o.a. een spectaculaire RIB-ervaring aan. Op een powerboat door de vaargeul. Roelof Duker houdt kantoor aan de Steven Wiegmanlaan 21, 8881 GH  WEST-TERSCHELLING (Webadres: wadevents-terschelling.nl)

  Ameland:

  Ameland Adventure  aan het Westerpad 1C,  9163 KM  NES. De leukste activiteiten voor jong en oud.  (Webadres:  amelandadventure.nl)

  Outdoor Ameland biedt de leukste uitjes voor kleine en grote groepen. De outdoor locatie zit aan De Vleijen 8, indoor vind je ze aan het Westerpad 1a. Het bedrijf werkt ook onder de naam Beach Ameland  (Webadres:  outdoor-ameland.nl).

   Schiermonnikoog:

  Buitensport Reactief Schiermonnikoog voor uw actieve teamuitje of familiedag, bijvoorbeeld kanovaren in de branding. Je vindt Jan Bert en Coen op hun locatie aan de Badweg  94 Schiermonnikoog. (Webadres: reactief-buitensport.nl)

  Thijs’ vliegerparadijs zit aan het einde van de badweg bij paal 4. Een mooie ervaring voor iedereen (Webadres: thijsvliegerparadijs.nl)