Ameland

Ameland is, vanaf het Westen gerekend, het vierde Waddeneiland. Dit eiland is nu tevens een zelfstandige gemeente (viel eerst onder Ferwerderadeel) en heeft ongeveer 3500 inwoners.  De grootste plaatsen van Ameland zijn Hollum, Nes, Buren en Ballum. Ameland is 27 kilometer lang en bezit maar liefst 100 kilometer aan fietspaden.


Hoe kom ik op Ameland?

Nes is te bereiken met de boot van rederij Wagenborg vanuit Holwerd. De overtocht duurt zo’n 45 minuten en vertrekt in het laagseizoen elke 2 uur en in het hoogseizoen elk uur. Bij extreme drukte worden extra boten ingezet. Op het eiland kun je met de taxi, bus of eigen vervoer verder reizen naar je plaats van bestemming.


Ameland biedt…

 • Zandstrand
 • vogelbroedplaats                  
 • zeehondentocht
 • excursies
 • vvv kantoor
 • vliegveld
 • parachutspringen             
 • wellness
 • golfbaan
 • zwembad
 • musea
 • galerie
 • adventure activiteiten
 • watersport
 • evenementen en festivals          

 


Wat is er te doen op Ameland?

Ook Ameland bied een groot scala aan typische eilandactiviteiten zoals fietsen, struinen in de duinen en wadlopen, maar biedt ook een aantal écht Amelandse belevenissen.

Paardenreddingboot
Door 10 paarden getrokken demonstreert de Paardenreddingboot op Ameland hoe men vanaf het strand en door de branding drenkelingen redde en bijstand verleende aan schepen die bij Ameland in nood verkeerden. Spectaculair om te zien  en een indrukwekkende manier om een lange geschiedenis te beleven.

Rôggefeest
Iedere eerste vrijdag van augustus staat Nes in het teken van muziek, dans, kunst en cultuur. De straten van Nes worden gevuld met feestgangers die genieten van straattheateracts, zang en opzwepende muziek.

Rijke kunst
In november wordt ieder jaar de Ameland Kunstmaand georganiseerd. Op dertig locaties exposeren kunstenaars uit binnen- en buitenland hun schilderijen, keramiek, foto’s, beelden en installaties. Het hele eiland wordt ondergedompeld in de kunst.


Ontdek natuurgebied De Hon en Het Oerd

Ameland heeft twee natuurgebieden, De Hon en het Oerd, met heiden, duinen, duinweiden, kwelders, strandvlakten, moerasgebieden, bossen, weidevogelreservaten en eendenkooien.

Het natuurgebied Het Oerd is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen heeft u een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden vogels rusten.

Het natuurgebied De Hon is nog voortdurend aan verandering onderhevig. Nieuwe duinen vormen zich en de kwelder breidt zich langzaam uit. De trots van het natuurgebied De Hon is de kolonie lepelaars. Sinds 1994 zijn het vaste bewoners van dit natuurgebied.


Blauwe vlag

De stranden van Ameland staan bekend om hun veiligheid en schoonheid. Hiervoor mogen zij als enige Waddeneiland een zogenaamde Blauwe Vlag hijsen! Er staan voldoende toiletten en afvalbakken, er zijn EHBO-posten en het strand wordt schoongehouden.


Geschiedenis

In 1424 hadden De Cammingha’s het voor het zeggen op het eiland. Dit leidde tot een aantal opmerkelijke voorschriften. Zo moesten de eigenaren van katten de oren van hun huisdieren afsnijden zodat zij niet meer in konijnenholen zouden kunnen kruipen. Dieven dienden een van hun eigen oren af te snijden als straf.

Sier
Vroeger was er behalve Hollum, Ballum, Nes en Buren nog een ander dorp, Sier genaamd, maar dat is bij stormen “verdronken” en ligt nu in de zee. De naam van dit dorp leeft voort in de MS Sier en de MS Oerd, die de veerdienst naar de wal verzorgen. Daarin duidt de boot genaamd Oerd, op het natuurgebied aan de oostkant van het eiland. Hollum is het dorp met het oudste huis van Ameland, gebouwd in 1516.

Dam naar het vasteland
Van 1871 tot 1872 werd bij het wantij een dam gebouwd tussen Ameland en het vasteland. Door aanslibbing wilde men landbouwgrond creëren. De provincie Friesland en het Nederlandse Rijk betaalden ieder 200.000 gulden. Het was echter geen succes: de dam bleek niet stormbestendig en na een aantal zware stormen in de winter van 1882, werd besloten met de reparatiewerkzaamheden te stoppen.

De dam is bij eb nog steeds deels te zien waardoor wadlooptochten gebruik kunnen maken van dit stukje historie. De pier bij Holwerd is de aanzet geweest voor deze dam.


Proost met Het Nobeltje

Het Amelander likeurtje ‘Het Nobeltje’ is ontstaan, zo luidt het verhaal, vanuit een gebrek aan sterke drank. Verkleumde gasten in een café en een uitbater die geen ‘nee’ verkocht aan zijn klanten. Een heerlijk likeurtje die zijn strepen door de jaren heen verdiend heeft. 

Delen via:

Andere locaties

Accommodaties op Ameland

Op zoek naar een accommodatie op Ameland? Met meer dan 600 vakantiehuisjes, kampeerplaatsen en hotels, vind je altijd wat je zoekt! Van...

Meer informatie

Ameland strand activiteiten

Ameland biedt vele outdoor activiteiten voor jong en oud en voor ieder budget! In de omgeving en op het eiland is er veel te doen, maar op...

Meer informatie

Harlingen

Als belangrijkste haven van Friesland en één van de 11 steden is Harlingen een prominente stad in het Werelderfgoed Waddenzee. Veel...

Meer informatie

Terschelling

Terschelling ligt tussen de eilanden Vlieland en Ameland en is ongeveer 30 kilometer lang, heeft 70 kilometer fietspad en ruim 200...

Meer informatie