Denemarken

Ga eens naar de Deense Waddeneilanden! Er zijn er 3, Rømø, Mandø en Fanø.

Op een van de eilanden mag je met de auto het strand op en naar een ander eiland kun je zonder de boot te nemen  . . .

Rømø
Het grootste Deense Waddeneiland is Rømø. Het heeft een oppervlakte van 130 km2, is ongeveer 15 kilometer lang en 8 kilometer breed. Er wonen ongeveer 1100 mensen.  Rømø valt onder de  gemeente Tonder. Het eiland heeft een vaste verbinding met de wal, je kunt er dus met de auto naar toe rijden! Vanaf het plaatsje Havneby op  Rømø kan er een veerboot worden genomen die vaart naar het Duitse Waddeneiland Sylt.

Hoe kom ik er?

Het Deense eiland Rømø is een eiland met een navelstreng: een dam vormt de verbinding met het Deense vasteland. Slechts enkele minuten en je bent aan de overkant. De 9 kilometer lange dam is er in de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd, als werkverschaffingsproject.

 

Rømø biedt…

‹       zandstrand

‹       duinen

‹       natuurgebied

‹       heide

 

‹       evenementen

‹       musea

‹       wellness

‹       dierenpark

‹       seal safari

‹       strandsporten

‹       festivals

‹       dorpen

Wat is er te doen?

Op Rømø  ligt het grootste strand van Europa. Door de stevigheid van het zandstrand mag je er met  de auto op. Het grote strand nodigt uit tot strandzeilen  (blokarten), kitesurfen  of om een stukje met een kitebuggy te gaan rijden. Vliegeren is ook een populair tijdverdrijf.

 

Natuur

Het landschap van Rømø bestaat uit strand, duinen en kleigronden. Er groeien naaldbomen, loofbomen en veel prachtige heide. Tussen de duinenrijen liggen zandige kleigronden. In het zuiden wordt op die grond geboerd. In het noorden en het midden liggen daar kwelders en meren met grote aantallen vogels. Een groot gedeelte van de kleigronden is weiland.

 

Geschiedenis

Zoals op veel Waddeneilanden leefden de inwoners van Rømø van de visserij. Ten tijde van de walvisvaart was er veel armoede en werden de geraamtes gebruikt als brandhout. In Juvre staat nog een muurtje gemaakt van de botten van een walvis.

In de jaren ’70 van de 19e eeuw is er een zanddijk aangelegd die de verzanding van kwelders moest tegengaan. Daarom werd op de westelijke duinen helmgras aangeplant en in  de oostelijke  duinen dennenbomen.

 Bijzonderheden
Een natuurfenomeen dat nergens zo mooi kan worden aanschouwd als op  Rømø  is de black sun. De black sun wordt veroorzaakt door duizenden spreeuwen. Het fenomeen is vooral in maart en april te zien. Spreeuwen verzamelen zich op het eiland voor hun reis naar het zuiden. Ze fourageren op Rømø en in die periode is tegen de schemering de enorme zwarte wolk waar te nemen, die als een pulserend organisme door de lucht schiet. Ze verduisteren met hun tienduizenden tegelijk de ondergaande zon en daarom wordt het fenomeen de black sun genoemd. Het natuurverschijnsel laat zich maar kort bewonderen. Even snel als de vogels zijn gekomen strijken ze neer op de kwelders en is het weer rustig op het eiland.

 

 

Fanø

Het Deense waddeneiland Fanø ligt in de regio Zuid-Denemarken. Het telt ruim 3200 bewoners verdeeld over de dorpjes Nørdby (hoofdplaats), Sonderhø, Fanø Vesterhavsbad en Rindby. Fanø is het meest noordelijke gelegen waddeneiland enheeft een oppervlakte van 56 km2.

 

Hoe kom ik er?

Om naar Fanø te komen stap je in Esbjerg op de veerboot. Een klein veerbootje is het, die er een kwartier over doet om op het eiland aan te leggen. Elke veertig minuten vertrekt er een boot en speciaal voor de jeugd van Fanø die in het weekend wil stappen in de stad op het vasteland, vaart er na middernacht nog een boot.

 

Fa biedt…

‹       zandstrand

‹       bos

‹       duinen

‹       natuurgebied

‹       evenementen

‹       musea

‹       vuurtoren

‹       wellness

‹       seal safari

‹       campings

‹       festivals

‹       dorpen

 

Wat is er te doen?

Fanø is het eiland waar een kunstenaarskolonie was gevestigd in Sonderhø en nog steeds wonen er veel kunstenaars en creatievelingen. Uit hun brein ontsproot het grote Vliegerfestival op het prachtige stevige en brede strand.

De plaatselijke breister bedacht haar eigen Breifestival, dat inmiddels internationaal gewaardeerd is. Het Breifestival lokt duizenden breiende vrouwen en ook mannen naar het eiland. Elk jaar in september is het dagenlang ‘een recht een averecht’ in al zijn varianten en kleuren en zijn er workshops en tentoonstellingen op breigebied. Het is het internationale Fanø Strikkefestival.

 

Natuur

het eiland dat ontspant, verkwikt en nieuwe energie geeft. Het eiland heeft de status van Nationaal Park en kent een verscheidenheid aan landschappen. Allemaal de moeite waard, voor kinderen en volwassenen. Op het strand liggen veel stenen waaronder barnsteen (amber in het Engels). Hiervan worden sieraden gemaakt. Leuk om te zoeken!

Geschiedenis

Fanø is, net als de vele Nederlandse en Oostfriese eilanden, een duineiland dat is gevormd uit het poolwoestijnzand van de laatste ijstijd. Dat was 200.000 jaar geleden.

De bevolking bestond vroeger uit vissers en daarna kwam de scheepsbouw. In het midden van de 19e eeuw werd het baden in zee geïntroduceerd en was het toerisme geboren.

Bijzonderheden
Op Fanø tref je lieftallige dorpen met mooie rietgedekte huizen, waarvan sommige een tuintje op het dak hebben. De zoden op de nok, met gras of huislook, houden bij storm het dak op zijn plaats. Buiten dat ziet het er gezellig uit.

Unesco

Fanø maakt (minus de bebouwing/infrastructuur) deel uit van het natuurlijke UNESCO werelderfgoed de Waddenzee. Dit betekent onder andere dat de unieke natuur beschermd wordt en voor het nageslacht behouden moet blijven.

 

Mandø

Mandø is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Denemarken. Het eilandje ligt tussen Rømø en Fanø. Het eiland beslaat 8 km², heeft 14.2 km kust en er wonen enkele tientallen mensen. Toerisme en veeteelt zijn de belangrijkste bron van inkomen. De enige molen die het eiland rijk is dateert uit 1832.

Hoe kom ik er?

Er is geen veerdienst naar het eiland. Mandø is alleen per auto te bereiken en dan ook alleen maar bij laagwater. Omdat de dam bij hoogwater onder water staat, bepaald het getij dus hoe lang erover gereden kan worden. De 7 kilometer lange Liningsweg loopt over het wad van Vester Vedsted naar Mandø.

 

In de zomer rijdt de Mandø-bus dagelijks van Vester Vedsted naar het eiland; in de winter op afspraak. De busrit duurt 35 tot 45 minuten.

 

Er is nog een tweede weg naar Mandø, de zuidelijker gelegen Ebbeweg. Hierop mag echter niet gereden worden. De weg wordt door zogenaamde wilgenbezems aangegeven. Er bestaat een groot risico door de vloed verrast te worden. Omdat de overtocht niet zonder gevaar is, wordt het afgeraden voor bezoekers die niet bekend zijn met de route, de getijden en de gevaren.

 

Mandø biedt…

‹       Eén museum

‹       Eén Winkel

‹       Eén Café

‹       Een Natuurcentrum

 

 

‹       Enkele vakantiehuisjes

‹       Een camping

‹       Zeehondentocht

‹       Wandelen met gids

Wat is er te doen?

In het ‘Mandø Centret’ is een tentoonstelling over het eiland. In het dorp staat het ‘Mandøhuset’, een rond 1831 gebouwde kapiteinswoning. Hierin is het streekmuseum ondergebracht. De oudste gebouwen op het eiland zijn de kerk uit 1639 en de molen uit de jaren 1800.

Meer dan 300 verschillende soorten vogels zijn te zien In de tentoonstelling ‘Ornitologisk Samling’. Aan de zeezijde van de duinen staat een zuil waarop de waterstand van de stormvloed van 1634 aangegeven is.

Natuur

Mandø staat bekend om haar vele vogels. Het eiland is een oase van rust, een heerlijke plek voor de natuurliefhebber. En net als bij de andere eilanden in het Waddenzeegebied vind je ook op Mandø de vele verschillende bloemen, planten en dieren. Je kunt de natuur beleven met een gids, ter paard, wandelend en fietsend. Of ga zeehonden spotten, ontdek de oesters en geniet vanaf het wad.

 

Geschiedenis

Mandø bestond vroeger uit twee eilanden die halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw door een dijk aan elkaar zijn verbonden. Vermoedens bestaan dat Mandø vroeger veel groter geweest is.

Mandø wordt voor het eerst in 1231 vermeld. Het eiland behoorde toe aan de koning van Denemarken. In de 15e en 16e eeuw was Mandø een voorname vissersplaats. In de 16e eeuw werd Mandø geteisterd door stormvloeden. Op ‘Gammel Mandø’ (oud Mandø) werden het dorp en de kerk tijdens de stormvloed van 1634 vernietigd. De eilanders trokken naar hun huidige woonplaats in de duinen. In 1741 verkocht de koning het eiland aan de bewoners. In deze periode waren de mannen zeelui terwijl de vrouwen zich thuis bezighielden met landbouw.

Bijzonderheden
Het eiland is alleen bij laagwater met de auto te bereiken of met de traktorbus. Een soort bus op hoge wielen voortgetrokken door een tractor. Een veerdienst is er niet.

 

Delen via: