Halligen

De Halligen is een verzamelnaam voor een groep van 10 eilandjes die niet worden beschermd door dijken en dus bij hoog water onder lopen. De bewoners wonen dan ook op terpen. Er zijn verschillende Halligen en er wonen niet veel mensen. In de kleinste gemeente van Duitsland, Hallig Gröde wonen er nog geen twintig. 5 Eilanden worden permanent bewoond. Totaal wonen er ruim 250 mensen. Zij leven van veeteelt en toerisme

 

Hoe kom ik er?

4 Van de eilanden zijn verbonden met het vasteland. Tussen de anderen varen boten, niet altijd volgens een vast rooster.

 

Halligen biedt…

‹       kwelders

‹       terp

‹       natuurgebied

‹       flora en fauna

‹       wadlopen

‹       vuurtoren

‹       Nationalpark Haus

‹       rust

‹       dorpen

 

Wat is er te doen?

Het wandelen op de bodem van de Waddenzee is in Die Halligen een prachtige ervaring. Kom in contact met de natuur en kijk naar de vele vogels en andere dieren die de eilanden en de bodem bevolken.

 

Natuur

De bodem van de Waddenzee is rijk aan leven. Er leven zeepieren zoals zagers, zeesterren, vele vissen en  krabben. Zij staan dan weer vaak op het menu van lepelaars, tureluurs, kluten  en, meeuwen.

 

Geschiedenis

Van de honderd Halligen die er zijn geweest zijn er nu nog tien over en Duitsland is er zuinig op. Vijf van de tien eilandjes worden permanent bewoond en op de onbewoonde zit in de zomer een vogelwachter. In Duitsland worden ze in het lokale dialect Warft, Wurt of Werft genoemd. Als er van ‘Land unter’ sprake is, staan alleen de terpen met de huizen nog boven water. Dat komt regelmatig voor.

 

 

Bijzonderheden
De Halligen zijn bijzondere eilandjes. Eigenlijk zijn het meer terpen in de Waddenzee. Hun naam betekent vlak of laag, hetzelfde als in Nederland. Het is laagland in de Waddenzee.

De eilandjes zijn dan weliswaar klein, ze worden als zeer belangrijk beschouwd voor de kustverdediging. Ze breken de golven en zijn als het ware stabilisatoren van het wad en beschermen de kust van het vasteland.  Aan de Noordzeekant liggen nog 3 zandbanken, Suderoogsand, Norderoogsand en Japsand.

 

 

 

Delen via: