Harlingen

Als belangrijkste haven van Friesland en één van de 11 steden is Harlingen een prominente stad in het Werelderfgoed Waddenzee. Veel toeristen zullen Harlingen associeren met de haven van waar je naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling vaart. In die haven tref je sinds 2018 een fontein aan in de vorm van een Walvis. In de zomer spuit die elke 5 minuten water omhoog.

Harlingen heeft bijna 16.000 inwoners en wordt ook wel ‘Frieslands poort naar de wereld’ genoemd.

Wat is er te doen?

Als belangrijke haven is het niet gek dat veel van de evenementen georganiseerd in de stad te maken hebben met varen en de zee.

Harlinger Visserijdagen
Eind augustus wordt een vier dagen durend volksfeest voor jong en oud georganiseerd, de Harlinger Visserijdagen. Centraal staat het promoten van de stad Harlingen, de haven van Harlingen en de visserij. In 2010 is het evenement verkozen tot beste regio evenement van Nederland.

Friese Havendagen
Eens per jaar staat het Friese Harlingen in het teken van de Friese Havendagen, een driedaags evenement in juni en biedt een kijkje in de wereld van de scheepvaart. Je kunt vele soorten boten bekijken maar ook het culturele programma van de Havendagen biedt veel diversiteit. met muziek, dans, toneel en kunst.

Harlinger Sloepenrace
Dit jaarlijkse evenementen is een van 15 km die start in Nieuwe Willemshaven van Harlingen, om na een rondje havens de Waddenzee op te gaan. Alleen bij slecht weer blijven de sloepen in de haven. De finish is in de Nieuwe Willemshaven.

Harlingen – Terschelling race
Welke zeker niet in dit rijtje mag ontbreken is één van de koninginneraces van het jaar, de race Harlingen -Terschelling (HT race). De HT-race is een sloepenrace over een afstand van circa 35 km welke rond Hemelvaart plaatsvindt.

Planetarium Eise Eisinga (Franeker)
Het oudste werkende planetarium ter wereld werd door Eisinga gebouwd tussen 1774 en 1781 in zijn woning met klokgevel (Anno 1768). Het planetarium werd geopend in 1781. Het totale bouwwerk, in gebruik als museum, is ook rijksmonument en staat in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. Sinds 2010 staat het planetarium op de voorlopige lijst van toekomstige aanvragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis

Omstreeks 1157 stichtte Eilwardus Ludinga het klooster Ludingakerke in het dorp Almenum. De monniken groeven grachten om de handelsvaart beter mogelijk te maken. De Ludingakerk werd hierdoor een van de rijkste kloosters in Friesland. De buurt ten westen van Almenum, Harlingen, werd daardoor zó belangrijk dat deze in 1234 stadsrechten kreeg. Daarmee is Harlingen als stad ouder dan bijvoorbeeld Leeuwarden, Dokkum, Franeker of Amsterdam.

Noordwestelijk van Harlingen lag in die tijd nog de stad Griend met poorten, grachten en zelfs een hogeschool. In 1287 werd Griend als gevolg van de desastreuze Sint-Luciavloed grotendeels verzwolgen door de zee. Thans is Griend nog slechts een zandplaat in de Waddenzee.

Bijzonderheden

Geboren in Harlingen op 17 oktober 1898 is de Nederlands romanschrijver, dichter, essayist, vertaler, muziekcriticus en arts, Simon Vestdijk.

In Harlingen liggen veel zeilende charterschepen, ook wel de bruine vloot genoemd. Dit soort historische zeilschepen varen met groepen langs de Waddeneilanden, maar hebben hun thuishaven in Harlingen.

Harlingen is als kustvaart- en vissershaven, met veel voorzieningen, en het Van Harinxmakanaal van groot economisch belang voor Friesland. Vanuit Harlingen worden diverse vrachtroutes onderhouden, zoals naar Scandinavië, de meeste coasters die naar Harlingen varen, komen zout laden bij de zoutfabriek. 

De route Harlingen-Londen-Hull is beroemd onder de Harlingers, daarom wordt Harlingen gekscherend ook wel de voorstad van Londen genoemd.

Delen via: