Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is het laatste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt tussen Terschelling en Borkum (D) in en behoort tot de provincie Friesland. 

Schiermonnikoog is slechts 18 kilometer lang en heeft 30 kilometer fietspad. Het eiland is onder toeristen beroemd om de rust, dit komt onder andere doordat zij geen auto’s mee mogen nemen. Schiermonnikoog heeft ongeveer 925 inwoners en is daarmee de kleinste gemeente van Nederland.


Hoe kom ik er?

De veerboot van rederij Wagenborg onderhoudt een veerdienst tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog. De boottocht over de Waddenzee duurt slechts 45 minuten en zorgt voor een natuurlijke overgang tussen de drukte van thuis en de ontspanning van de vakantie.


Schiermonnikoog biedt…

  • zandstrand
  • bos
  • duinen
  • natuurgebied
  • evenementen
  • eendenkooi
  • musea
  • wellness
  • zeehondentocht
  • campings
  • festival
  • dorp

Wat is er te doen?

Het eiland Schiermonnikoog is in 1989 uitgeroepen tot nationaal park. Er is een bezoekerscentrum met een expositie. Het bezoekerscentrum is ook het vertrek punt voor wandelingen door de prachtige natuur. De Eendenkooi op Schiermonnikoog bestaat al sinds 1891. Tegenwoordig kun je er een excursie bijwonen met de kooiker.  Het enige dorp op Schiermonnikoog wordt ook wel Darp of Dorp genoemd. Lokaal ook wel aangeduid als Aisterbun oftewel Oosterburen. Het dorp valt onder de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.


Natuur

het eiland dat ontspant, verkwikt en nieuwe energie geeft. Het eiland heeft de status van Nationaal Park en kent een verscheidenheid aan landschappen. Allemaal de moeite waard, voor kinderen en volwassenen. Op Schiermonnikoog groeien veel eetbare vruchten en bessen, maar ook oesters en mosselen. Deze mogen niet geplukt of meegenomen worden omdat Schier een nationaalpark is; wildplukken is verboden.


Geschiedenis

Het eiland wordt in de volksmond ook wel Schier genoemd. Deze naam herinnert aan de monniken uit de middeleeuwen die in grijze pijen rondliepen. Schier betekent grijs.   

Na de Tweede Wereldoorlog werd Schiermonnikoog door de Nederlandse staat geconfisqueerd van de Duitsers. Tot 1945  was Graaf Bechtold Eugen Von Bernstoff de eigenaar van het eiland.  


Beroemdheden

Een van de beroemdste mensen die geboren zijn op Schiermonnikoog is Klaas Visser (1891-1959). Hij was gezagvoerder op de Willem Barendsz, tevens is hij ere-burger van Schier.

De bekende kunstenaar Martin van Waning (1887-1972) heeft ook op Schier gewoond. Een groot deel van zijn werk is vernietigd tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog.


Bijzonderheden

Voor het toerisme was Schiermonnikoog betrokken bij de walvisvaart. Ter herinnering aan de betekenis van de walvisvaart in de periode na de Tweede Wereldoorlog staan er midden in het dorp bij de Willemshof twee kaken van een blauwe vinvis. Deze kaken zijn meegenomen door de eilander Klaas Visser.


Unesco

Het eiland Schiermonnikoog maakt (minus de bebouwing) deel uit van het natuurlijke werelderfgoed de Waddenzee. Dit betekent onder andere dat de unieke natuur beschermd wordt en voor het nageslacht behouden moet blijven.

Op het eiland bevindt zich een zoetwaterplas, Westerplas genoemd. Hier staat ook een vogelkijkhut. Bij deze zoetwaterplas, waar veel vogels foerageren,zijn vaak vogelaars te vinden.

Delen via:

Andere locaties

gewone zeehond op strand van Ameland

Ameland

Ameland is, vanaf het Westen gerekend, het vierde Waddeneiland. Dit eiland is nu tevens een zelfstandige gemeente (viel eerst onder...

Meer informatie

Borkum

Het eiland Borkum ligt boven de provincie Groningen maar hoort toch bij Duitsland, landkreis Leer. Het eiland ligt tussen Schiermonnikoog...

Meer informatie

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is het laatste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt tussen Terschelling en Borkum (D) in en behoort tot...

Meer informatie

Spiekeroog

Het Oost-Friese Waddeneiland Spiekeroog ligt tussen Langeoog en Wangerooge in. Het eiland is een zelfstandige gemeente en valt onder...

Meer informatie

Terschelling

Terschelling ligt tussen de eilanden Vlieland en Ameland en is ongeveer 30 kilometer lang, heeft 70 kilometer fietspad en ruim 200...

Meer informatie

Texel

Texel is, vanaf Den Helder gezien, het eerst eiland in de Waddenzee. Tevens is Texel het grootste Waddeneiland van de Waddenzee. Texel valt...

Meer informatie

Vlieland

Vlieland is vanuit het Westen gerekend het tweede Waddeneiland en ligt tussen Texel en Terschelling in. Het eiland is sinds 1942 onderdeel...

Meer informatie

Wangerooge

Wangerooge is het meest oostelijk gelegen Oost Friese eiland en behoort daarmee toe aan Duitsland. Het eiland is 8,5 km lang, iets meer dan...

Meer informatie