Sylt

Sylt is het grootste Duitse Waddeneiland (oppervlakte 99 km2, lengte 35 kilometer) en heeft 21.000 inwoners. Daarmee heeft het de meeste inwoners van alle Waddeneilanden.

Dit waddeneiland is het meest Noordelijk gelegen Duitse eiland en grenst aan Denemarken.  Het wordt wel het Saint Tropez van het noorden genoemd, want Sylt is mondain.

 

Hoe kom ik er?

Je reist naar Sylt met de autotrein vanuit Niebüll over de Hindenburgerdamm of met de veerboot vanuit Dagebüll. De trein doet er zo’n 35 minuten over en het is een belevenis. Je blijft in je auto zitten en bekijkt van daaruit het kwelderlandschap, de Waddenzee en dan het eiland. Via de Hindenburgdamm is Sylt verbonden met de vaste wal. Het betreft een spoorweg verbinding waarop wegvoertuigen kunnen meerijden op de trein, de Sylt-shuttle.

Op Sylt ligt een vliegveld met lijnvluchten naar Italie, Oostenrijk, Engeland en Zwitserland.

  

Sylt biedt…

‹       zandstrand

‹       duinen

‹       natuurgebied

‹       kliffen

‹       heide

 

‹       evenementen

‹       musea

‹       aquarium

‹       wellness

‹       dierenpark

‹       seal safari

‹       parachute springen

‹       festivals

‹       vliegveld

‹       dorpen

 

Wat is er te doen?

Vergeet niet een wandeling te maken over de prachtig aangelegde bruggen, trappen en uitkijkplateaus in de duinen. Je kunt het hele eiland overzien en er staan verrekijkers om nog verder te kijken.

Je kunt naar Sylt aquarium waar veel vissen (ook tropische) te zien zijn maar waar ook een speelplaats voor de kinderen is en een smaakvol restaurant.

In Tinnum is een bescheiden dierenpark met een dingo.

Op Sylt zijn er vaak evenementen en festivals. Check de VVV voor de details.

 

 Natuur

Sylt heeft een bijzonder duinenlandschap want de duinen hebben hier en daar de vorm van een vulkaan. Daarnaast heeft Sylt  zogenaamde ‘wandelende duinen’. Het eiland heeft ook kliffen van rode aarde, die je niet op een Waddeneiland verwacht. De kliffen komen voort uit de geologische geschiedenis van het eiland, die iets anders is dan van de andere eilanden. Sylt was het eindpunt van een gletsjer en daarom zitten er veel stenen in de grond, die je bij de kliffen aan de oppervlakte ziet komen.

In de loop van de eeuwen is het eiland door erosie doorlopend in afmeting afgenomen. Dit proces is hier, net als op de meeste andere waddeneilanden, nog steeds aan de gang hoewel dit door het aanleggen van dijken tegenwoordig veel minder snel gaat. Toch wordt bijvoorbeeld het Rote Kliff bij het dorp Kampen ieder jaar ongeveer een meter kleiner.

Het hoogste punt van Sylt ligt 52 meter boven de zeespiegel bij het dorpje Geest.

  

Geschiedenis

In de 17e en 18e eeuw zorgden de walvisvangst en de oestervangst voor welvaart op het eiland. Het volksfeest Biikebrennen, dat jaarlijks wordt gevierd op 21 februari, zou daar nog aan herinneren.

In 1927 is de Hindenburgdamm geopend. Deze 11 km lange dam, genoemd naar president Paul von Hindenburg verbindt het eiland met het vasteland door middel van een spoorlijn (geen weg). Auto’s worden met autotransporttreinen naar het eiland vervoerd.

 

Bijzonderheden
Je kunt er eten in een restaurant met Michelin-sterren en je kunt je er vergapen aan de vele dure merken auto’s. De Porsche’s, Mercedessen en Maserati’s rollen er van de trein en rijden het eiland op en neer van noord naar zuid, over de lange weg die het duinenlandschap doorsnijdt.

Door het toerisme en tweedehuizen bezit is de waarde van het onroerend goed fors gestegen. Een flink aantal van de oorspronkelijke bewoners zagen zich hierdoor genoodzaakt naar de vaste wal te verhuizen.

Ellenbogen is het Noordelijkste punt van Sylt en daarmee ook van Duitsland. Er ligt een mooi strand bij het dorpje List en de vuurtoren van Sylt staat er. Ellenbogen maakt ook deel uit van het Nationalpark .

 

 

 

Delen via: