Terschelling

Terschelling ligt tussen de eilanden Vlieland en Ameland en is ongeveer 30 kilometer lang, heeft 70 kilometer fietspad en ruim 200 kilometer aan onverharde wandelpaden. De haven van West-Terschelling is als enige Nederlandse haven aangelegd in een natuurlijke baai. De haven wordt beschouwd als een van de mooiste van Europa. Andere bekende plaatsen op het eiland zijn Midsland, Hoorn en Formerum.

Met haar 674 vierkante kilometer en bijna 5.000 inwoners is Terschelling een van de  grootste eilanden van het Waddengebied.


Hoe kom ik er?

De hoofdplaats van Terschelling is West-Terschelling (ongeveer 2500 inwoners), waar ook de boot van rederij Doeksen uit Harlingen aankomt. Met de veerdienst duurt de overtocht ongeveer 2 uur. Wil je sneller van het eiland genieten, kies dan voor de sneldienst. Die brengt je in 45 minuten van Harlingen naar de haven van West-Terschelling.


Terschelling biedt…

 • zandstrand
 • bos
 • duinen
 • natuurgebied
 • vogelbroedplaats
 • evenementen
 • musea
 • kunstroute
 • wellness
 • haven
 • zeehondentocht
 • campings
 • festivals
 • dorpen
 • hotels

Wat is er te doen?

De Brandaris is de beroemde vuurtoren van Terschelling. De brandaris is gebouwd in het jaar 1594. Hiermee is het ook direct de oudste vuurtoren van Nederland. De Brandaris is ruim 53 meter hoog. De gemeente heeft de Brandaris aangewezen als een officiële trouwlocatie.

Oerol
De maand juni staat in het teken van het 10- daagse Oerol Festival. Over het hele eiland vinden optredens plaats van toneelgroepen, muzikanten en kunstenaars aan de hand van een thema.

Berenloop
De Berenloop, de Terschellinger marathon, wordt ieder jaar begin november gelopen. De marathon voert door het gevarieerde landschap van Terschelling en trekt grote aantallen deelnemers. De Berenloop wordt tot de mooiste en zwaarste marathons van ons land gerekend. De halve marathon is vaak al ruim van tevoren volgeboekt.


Natuur

Het natuurlandschap van Terschelling is nog gaaf en heel gevarieerd, daarom heeft het ook de status van Nationaal Landschap gekregen. Er is ruim 600 hectare bos, waarvan het grootste deel uit naaldbomen bestaat. De Terschellinger duinen zijn kalkarm, waardoor er op verschillende plekken heide groeit en bloeit. Langs de zuidkant van het eiland strekt zich het weidse waddenlandschap uit, dat bij laagwater droogvalt en dan tienduizenden hongerige vogels trekt.

Het oostelijke deel van Terschelling wordt gevormd door natuurgebied Boschplaat, die de status heeft van Europees Natuurreservaat. Dit gebied is zeer populair onder vogelaars, zo komen hier onder andere aalscholvers, de grote en kleine mantelmeeuw, de visdief en de lepelaar voor. Andere natuurgebieden zijn de Koegelwieck in Lies en de Noordsvaarder / Kroonpolders op West Terschelling.


Geschiedenis

Het huidige eiland Terschelling (Skylge in het Fries) is ontstaan in de middeleeuwen toen de zandplaat De Schelling samen ging met het toenmalige eiland Wexalia. De eerste bewoners vestigden zich rond het jaar 850 (nC)op een heuvel in dit gebied. Na de watersnood van 1287 is het een eiland, daarvoor was het te voet toegankelijk. Terschelling hoort pas sinds de Tweede Wereldoorlog bij Friesland, daarvoor hoorde het bij Noord-Holland, net als Vlieland overigens.


Beroemdheden

De beroemdste historische Terschellinger is ongetwijfeld zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Hij kwam tijdens zijn derde grote zeereis (1596-1597)) vast te zitten op Nova Zembla. Hij overleefde de winter in Het Behouden Huis, Kort na aanvang van de terugreis stierf hij. In Formerum staat een standbeeld ter herinnering. De zeeheld leeft op Terschelling voort door de naam van de zeevaartschool, te weten Het Maritiem Instituut “Willem Barentsz”.


Bijzonderheden

In de natte duinvalleien van Terschelling komt de cranberry of Amerikaanse veenbes voor. Deze uit Amerika afkomstige plant belandde op het eiland nadat een vat met bessen in 1845 aanspoelde. Op Terschelling wordt de cranberry nog Pieter Sipkesheide genoemd, naar de vinder van het vat, Pieter Sipkes Cupido. De cranberry verwilderde en werd door botanicus Franciscus Holkema in 1868 ontdekt in een duinvallei met de naam Studentenplak.

Terschelling heeft 20% meer zonuren dan het gemiddelde in Nederland.


Unesco

Het eiland Terschelling maakt (minus de bebouwing) deel uit van het natuurlijke werelderfgoed de Waddenzee. Dit betekent onderandere dat de unieke natuur beschermd wordt en voor het nageslacht behouden moet blijven. De grond van Terschelling is voor 80% in handen van Staatsbosbeheer.

Delen via:

Andere locaties

gewone zeehond op strand van Ameland

Ameland

Ameland is, vanaf het Westen gerekend, het vierde Waddeneiland. Dit eiland is nu tevens een zelfstandige gemeente (viel eerst onder...

Meer informatie

Borkum

Het eiland Borkum ligt boven de provincie Groningen maar hoort toch bij Duitsland, landkreis Leer. Het eiland ligt tussen Schiermonnikoog...

Meer informatie

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is het laatste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt tussen Terschelling en Borkum (D) in en behoort tot...

Meer informatie

Spiekeroog

Het Oost-Friese Waddeneiland Spiekeroog ligt tussen Langeoog en Wangerooge in. Het eiland is een zelfstandige gemeente en valt onder...

Meer informatie

Terschelling

Terschelling ligt tussen de eilanden Vlieland en Ameland en is ongeveer 30 kilometer lang, heeft 70 kilometer fietspad en ruim 200...

Meer informatie

Texel

Texel is, vanaf Den Helder gezien, het eerst eiland in de Waddenzee. Tevens is Texel het grootste Waddeneiland van de Waddenzee. Texel valt...

Meer informatie

Vlieland

Vlieland is vanuit het Westen gerekend het tweede Waddeneiland en ligt tussen Texel en Terschelling in. Het eiland is sinds 1942 onderdeel...

Meer informatie

Wangerooge

Wangerooge is het meest oostelijk gelegen Oost Friese eiland en behoort daarmee toe aan Duitsland. Het eiland is 8,5 km lang, iets meer dan...

Meer informatie