Texel

Texel is, vanaf Den Helder gezien, het eerst eiland in de Waddenzee. Tevens is Texel het grootste Waddeneiland van de Waddenzee. Texel valt onder de provincie Noord-Holland. De oppervlakte van het eiland bedraagt 170 vierkante kilometer en er wonen circa 13.600 mensen. De gemeente beslaat het eiland Texel en het onbewoonde eilandje Noorderhaaks, dat ook wel Razende Bol wordt genoemd. Die Razende Bol werd beroemd werd vanwege de bultrug en potvis die er in december 2012 aanspoelden.


Hoe kom ik er?

Stap in Den Helder op de veerboot van Teso (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) en je bent in een kwartiertje op het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel, een naam die je uitspreekt als Tessel (en dus niet Teksel).


Texel biedt…

 • zandstrand
 • vliegveld
 • Parachutespringen
 • vvv kantoor
 • musea
 • zeehondentocht
 • wellness
 • zwembad
 • outdoor activiteiten
 • evenementen
 • festivals
 • natuurgebied

Wat is er te doen?

Texel staat bekend om de mogelijkheid tot parachutespringen, maar heeft ook veel te bieden als je niet van hoogtes houdt.

Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora
Waan je in de wereld van de jutterij, het loods-en reddingwezen en de visserij bij het grootste juttersmuseum ter wereld. Het hart van de expositie is een bonte verzameling voorwerpen die in de afgelopen 75 jaar zijn aangespoeld op het strand van Texel.

Ecomare
De bekendste trekpleister van Texel is Ecomare. Dit is een natuurmuseum annex een bezoekerscentrum voor de opvang van zeehonden. Ecomare heeft gewone zeehonden en grijze zeehonden. Ook leven er 2 bruinvissen en is er een vogelopvang.

Vuurtoren
Een ander bekend gebouw is uiteraard de vuurtoren op het noordelijkste punt van Texel, op het voormalige Eierland. De eerste steen van de toren werd gelegd op 25 juli 1863, tegenwoordig is de 45 meter hoge vuurtoren te beklimmen. Wie vanaf de toren naar het noorden kijkt ziet tot aan de Noordpool alleen maar water.

Ronde om Texel
Jaarlijks vindt de ronde om Texel plaats. Deze zeilwedstrijd voor catamarans begint en eindigt bij paal 17 en kent een afstand van 100 kilometer. Tegenwoordig worden er diverse wedstrijden, o.a. surfwedstrijden gehouden in een tijdsbestek van een week.

Natuur

Het landschap van Texel is zeer divers. Het eiland heeft brede zandstranden, duinen, bossen en graslanden maar ook polders en kwelders. Hierdoor heeft het ook een zeer gevarieerd vogelbestand. Er huizen meer dan honderd verschillende soorten vogels op Texel. Het eiland is dan ook zeer populair onder vogelaars.

Schapen

Het eiland is beroemd vanwege de schapen, die naast heerlijk vlees ook mooie wol opleveren. Van dat wol worden diverse producten vervaardigd zoals dekbedden en kussens. Heerlijk is de wolpakking, een wellness beleving die ook wel woolness wordt genoemd. Het kan alleen op Texel, want daar zijn de schapen die de speciale langvezelige wol leveren die zo’n woolness pakking zo verkwikkend maakt.

Daarnaast leveren de schapen de Texelse schapenkaas. In vroeger tijden bestond er witte en groene schapenkaas. In de groene variant werd er gebruikt gemaakt van gekookte schapenkeutels om de smaak wat pittiger te krijgen en langer houdbaar. De Keuringsdienst van Waren verbood deze variant uiteindelijk.

Geschiedenis

Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland. Door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten. Het huidige Texel is ontstaan uit het zuidelijke Texel en het noordelijke Eierland. In 1630 werd de zanddijk voltooid die de eilanden samenvoegden.

Beroemdheden

Op 19 oktober 2007 is de bekendste Texelaar overleden. Schrijver, beeldend kunstenaar en ereburger Jan Wolkers (geboren in Oegstgeest op 26 oktober 1925). Ook de beroemde bioloog Jac. P. Thijsse heeft op Texel gewoond. Hij stond aan de basis van Natuurmonumenten. Meervoudig Olympisch kampioen windsurfen, Dorian van Rijsselberghe is in Den Burg, Texel, geboren.

Bijzonderheden

De eerste menselijke sporen op Texel dateren uit het Mesolithicum (8000-4500 v. Chr.). Bij opgravingen zijn vuurstenen werktuigen uit ca. 5000 v. Chr. gevonden. Vermoeden is dat er nog geen permanente bewoning was, maar jagers die door het gebied trokken.

Delen via:

Andere locaties

gewone zeehond op strand van Ameland

Ameland

Ameland is, vanaf het Westen gerekend, het vierde Waddeneiland. Dit eiland is nu tevens een zelfstandige gemeente (viel eerst onder...

Meer informatie

Borkum

Het eiland Borkum ligt boven de provincie Groningen maar hoort toch bij Duitsland, landkreis Leer. Het eiland ligt tussen Schiermonnikoog...

Meer informatie

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is het laatste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt tussen Terschelling en Borkum (D) in en behoort tot...

Meer informatie

Spiekeroog

Het Oost-Friese Waddeneiland Spiekeroog ligt tussen Langeoog en Wangerooge in. Het eiland is een zelfstandige gemeente en valt onder...

Meer informatie

Terschelling

Terschelling ligt tussen de eilanden Vlieland en Ameland en is ongeveer 30 kilometer lang, heeft 70 kilometer fietspad en ruim 200...

Meer informatie

Texel

Texel is, vanaf Den Helder gezien, het eerst eiland in de Waddenzee. Tevens is Texel het grootste Waddeneiland van de Waddenzee. Texel valt...

Meer informatie

Vlieland

Vlieland is vanuit het Westen gerekend het tweede Waddeneiland en ligt tussen Texel en Terschelling in. Het eiland is sinds 1942 onderdeel...

Meer informatie

Wangerooge

Wangerooge is het meest oostelijk gelegen Oost Friese eiland en behoort daarmee toe aan Duitsland. Het eiland is 8,5 km lang, iets meer dan...

Meer informatie