Wangerooge

Wangerooge is het meest oostelijk gelegen Oost Friese eiland en behoort daarmee toe aan Duitsland. Het eiland is 8,5 km lang, iets meer dan een kilometer breed en heeft zo’n 1300 bewoners. Wangerooge is het eiland met de oudste vuurtoren van de Duitse Noordzeekust. Het eiland ligt ten oosten van Spiekeroog en ten zuidoosten van Wangerooge ligt het onbewoonde eilandje Minsener Oog.

Op het eiland zijn geen auto’s toegestaan, maar stap gerust in de trein die van de haven naar Wangerooge rijdt.


Hoe kom ik er?

Het eiland Wangerooge is te bereiken met de veerboot vanuit Harlesiel. Omdat het eiland een klein vliegveld heeft, is het ook mogelijk om met een lijnvlucht naar Wangerooge te gaan.


Wangerooge biedt…

  • zandstrand
  • vliegveld
  • wellness
  • zwembad
  • museum
  • galerij
  • zeehondentocht
  • evenementen
  • golfbaan
  • minigolfbaan
  • tennisbaan
  • watersport

Wat is er te doen?

Wangerooge is een eiland wat veel te bieden heeft op het gebied van ontspanning, wellness, en inspanning, zoals watersport. Daarnaast zijn er ook een aantal musea en gebouwen te bezichtigen.

Nationalpark-Haus “Rosenhaus”
In het Rosenhaus is een permanente tentoonstelling over de Waddenzee te vinden. Het Nationalpark bezoekerscentrum biedt allerlei manieren om te leren over de natuur. Zo zijn er schilderijen te bezichtigen, is er een aquarium en een belevingsruimte.

Leuchtturmmuseum
In de vuurtoren van Wangerooge is een museum gevestigd waar met name de geschiedenis van het eiland te beleven en bezichtigen is.


Natuur

Door de vele bombardementen in de wereldoorlogen vind je overal op het eiland bomkraters. Ook kom je vele gegraven ijsvijvers tegen, bedoeld om ijs uit te hakken in de winter. Deze vormen tegenwoordig kleine natuurgebiedjes. Binnendijks ligt de polder Westinnengroden, beroemd om zijn orchideeën. Op het strand van Wangerooge kun je vaak barnsteen vinden.


Geschiedenis

Wangerooge duikt voor het eerst op in de boeken in het jaar 1217. De naam van het eiland is naar alle waarschijnlijkheid 110 jaar later ontstaan, in 1327. Graaf Willem van Holland diende een klacht in bij de oudsten van het eiland dat er een samenzwering zou zijn tegen hem van de ‘opidani in Wangeroch insule’ – de bewoners van het eiland Wangeroch.

Door de eeuwen heen heeft Wangerooge te kampen gehad met tegenslagen. Overstromingen, plunderingen en wereldoorlogen teisterden de bewoners en daarmee ook de economische groei. Wangerooge ligt voor de ingang van Willemshaven en is daardoor strategisch interessant en in de vorige eeuw veel gebombardeerd. Maar uiteindelijk is toerisme ook voor Wangerooge de belangrijkste bron van inkomen geworden, waarbij spa en wellness zeer populair zijn.


Bijzonderheden

Op het eiland zijn geen auto’s toegestaan, maar stap gerust in de trein die van de haven naar Wangerooge rijdt.

Delen via:

Andere locaties

gewone zeehond op strand van Ameland

Ameland

Ameland is, vanaf het Westen gerekend, het vierde Waddeneiland. Dit eiland is nu tevens een zelfstandige gemeente (viel eerst onder...

Meer informatie

Borkum

Het eiland Borkum ligt boven de provincie Groningen maar hoort toch bij Duitsland, landkreis Leer. Het eiland ligt tussen Schiermonnikoog...

Meer informatie

Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog is het laatste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het ligt tussen Terschelling en Borkum (D) in en behoort tot...

Meer informatie

Spiekeroog

Het Oost-Friese Waddeneiland Spiekeroog ligt tussen Langeoog en Wangerooge in. Het eiland is een zelfstandige gemeente en valt onder...

Meer informatie